23. okt
 
Hetebølgen en forsmak
HA MENER 

Publisert: 21.jul.2017 22:42
Oppdatert: 21.jul.2017 22:47

Mange hedmarkinger som har feriert sør i Europa i sommer, har opplevd en varmere ferie enn de har kunnet forestille seg. Det har i visse områder vært så varmt at det har vært omtrent umulig å oppholde seg utendørs. De har fått en forsmak på hvordan det kan komme til å bli om noen tiår, ifølge forskere tilknyttet universiteter og meteorologiske institusjoner.

En gruppe forskere med tilknytning til prosjektet World Weather Attribution, med tilknytning til universitetene i Oxford og Melbourne, Røde Kors og det nederlandske meteorologiske instituttet, har tatt for seg hetebølgen og skogbrannene i Portugal i sommer. De la fram en rapport denne uka, og konkluderer med at sannsynligheten for kraftig varme har økt til det tidobbelte. Flere andre land i Sør- og Mellom-Europa og i Asia har også opplevd at varmerekorder er blitt satt de siste ukene. Utetemperaturer over 40 grader regnes som livstruende for mange mennesker.

Skogbrannene i Portugal er senere fulgt av omfattende branner i Italia og Montenegro, hvor situasjonen er så kritisk at de har måttet be Nato om hjelp. Bøndene fortviler, store avlinger går tapt i varmen. Vinhøsten er truet mange steder. Og byer er sterkere rammet enn andre steder. Byer har mørk asfalt og mange bygninger som tiltrekker seg varme, i stedet for skog og gress. Dessuten er energibruken større i byene.

Forskergruppen studerer sammenhengen mellom klimaendringer og værkatastrofer. Uten en reduksjon i klimagassutslippene, vil utviklingen mot stadig mer ekstremt vær bare fortsette, konkluderer de. Om noen tiår kan det være ulevelig for mennesker og dyr i større deler av verden. Også Norge vil merke temperaturstigningene, selv om de mest merkbare virkningene her vil være mer ekstremvær, flomkatastrofer og rasfare. Det haster med andre ord å få på plass tiltak for å redusere utslippene. Og det som hedmarkinger og andre har opplevd på ferie i sommer, kan altså, ifølge klima- og væreksperter, bare være forsmaken.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke