22. okt
Anders Gjermshus.
 
Homofrykten i idretten
HA MENER Hamardommer Anders Gjermshus trakk en viktig grense da han i juni viste ut en spiller fra Bærum i en fotballkamp i 1. divisjon.

Publisert: 15.jul.2015 04:00
Oppdatert: 15.jul.2015 06:31

Spilleren som fikk det røde kortet brukte «homo» som skjellsord. Dommeren aksepterte ikke seksuell legning som et godtatt skjellsord i idretten. Hamardommeren fikk støtte etter kampen, også fra Bærum. Men det røde kortet har bidratt til en debatt om homofiles plass i norsk idrett.

I tiden etterpå har VG over lengre tid satt et tungt søkelys på spørsmålet om hvordan det er å være homofil idrettsutøver. Det er et prisverdig arbeid VG gjør, når denne åpenbart vanskelige saken belyses fra mange vinkler. Idretten brukte flere tiår på å rydde rasismen ut av sine rekker. Særlig i fotballen var det stygge episoder. Bananer ble kastet på banen mot svarte spillere, og apelyder fra tribunen var ikke uvanlig i norsk fotball.

Nå er det homofobien vi skal til livs. Homo er fortsatt et skjellsord i idretten. Fraværet av åpne homofile toppidrettsutøvere er stort. Særlig gjelder det mannlige idrettsutøvere. Mens vi omfavner håndballstjerner som Gro Hammerseng og Anja Edin, finner vi ikke deres mannlige motstykker. Henrik Lunde som er inkluderingsansvarlig i Norges Fotballforbund, sier til VG at idretten henger etter i samfunnsutviklingen. Dette er et idrettsproblem, med fotballen som den største aktøren.

En rekke fotballedere har uttalt seg til VG om hvordan de tror det vil være for en mannlig fotballspiller å stå fram som homofil. Positivt mottatt i deres klubb, tror mange. Så langt har likevel ingen tatt sjansen. Det tyder på at det ikke er fullt så enkelt som Kjetil Rekdal, Lars Bohinen og andre vil ha det til. Homofile fotballspillerne finnes, sikkert i alle klubber. Skal noen våge å stå fram må trenerne gjøre en jobb med synet på homofili internt blant sine spillerne. Det gjelder like mye i HamKam og Brumunddal som i Vålerenga og Rosenborg. Skapes det nok takhøyde kan vi kanskje en dag være stolte over at den første åpne mannlige homofile fotballspilleren kom fra Hedmarken?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke