23. okt
FOTO: Ørjan Brendløkken
 
Høyere status for fagskolene
HA MENER 

Publisert: 16.mai.2018 15:28
Oppdatert: 16.mai.2018 15:40

Betingede hurrarop fra noen, tommelen ned fra andre. Det var situasjonen onsdag da utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget la fram sin innstilling til ny lov om høyere yrkesfaglig utdanning, det som tidligere er blitt kalt fagskoleloven. Forslaget legger til rette for at fagskolestudentene skal få studiepoeng og rett til å kalle utdanningen høyere yrkesfaglig utdanning».

– Med dette lovforslaget slås det fast en gang for alle at fagskole er en høyere yrkesfaglig utdanning, og at fagskolen ligger på nivå over videregående opplæring. Det er en viktig anerkjennelse av fagskolen som utdanningsveg, sa lederen i Organisasjon for norske fagskolestudenter, Christoffer Blaalid.

Men ikke alle var like tilfredse med innstillingen fra flertallet i komiteen, regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti. Nasjonalt Fagskoleråd, LO, NHO, Virke og en samlet fagskolesektor har stilt seg bak kravet om at enkelte fagskoleutdanninger må få lov til å bli vurdert på et enda høyere nivå i dagens rangering av utdanninger. I praksis som høyskoler. I innstillingen har de fått støtte til dette kun fra Ap, Sp og SV.

– Dette er som å nekte høyskoler å kvalifisere seg til universitet. Ingen politikere ville gå imot det, sier leder i Nasjonalt Fagskoleråd, Arvid Ellingsen. – Dette er med på å bremse en videreutvikling av fagskolesektoren, og er i strid med det behovet som er uttalt, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Innlandet har landets største fagskolemiljø. Fagskolen Innlandet på Gjøvik har over 1.000 studenter, og har et bredt fagtilbud. Skolen har også et tett samarbeid med næringslivet her lokalt. Et ønske fra fagskolene har vært at partene i arbeidslivet skal få plass i fagskolestyrene. I fag- og yrkesopplæringen er det gode tradisjoner for å inkludere disse i utviklingen av fagene. Heller ikke det har stortingsflertallet villet være med på.

Men innstillingen er uansett en heving av statusen for fagskolene, og et godt stykke på veg i å styrke fagutdanningen, i en periode da behovet for flere fagutdannede blir framhevet. Stortinget har siste ordet kommende torsdag.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke