buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
Idretten integrerer
HA MENER LEDER: HA MENER

0
Publisert: 27.jun.2016 04:00
Oppdatert: 27.jun.2016 10:25

Ofte snakkes det om fotball som et universelt språk. Har man en ball, kan man «snakke» med hvem som helst, hvor som helst på kloden. I mange tilfeller ser vi at dette universalspråket også gjelder for andre idretter. Engasjement i et lag eller en forening åpner dører inn til vennskap, fellesskap og kontakt med andre mennesker. Opplevelser som er helt avgjørende for flyktninger og innvandrere, og samtidig for lokalsamfunnene de skal bo i og bli del av.

Gjennom deltakelse i idrett følger så mange andre elementer som er viktig når man skal etablere seg på et nytt sted. Det handler om å lære seg språk, om å forstå kultur og væremåter, om verdier og ganske enkelt å delta i sosiale sammenhenger. Initiativet kan og bør komme fra begge parter, og tidligere har vi fortalt om Rahman og guttene på asylmottaket i Brumunddal, som fire ganger i uka sykler de to kilometerne for å trene med Dalas guttelag på Sveum.

Å delta i hverdagsaktiviteter i lokalsamfunnet, enten det er idrett, kultur eller andre organisasjoner, er og blir den viktigste arenaen for integrering og språklæring i praksis. Skal man drive inkludering, handler det om å bry seg om andre mennesker på en ordinær onsdag. Og etter at politikerne har satt et tall på hvor mange asylsøkere og familiemedlemmer som får komme til Norge, er det opp til helt alminnelige mennesker i lokalsamfunnene. Blant klassekamerater, ansatte i skole og barnehager, fotballvenner, naboer og nærmiljøgrupper gjør mange en kjempejobb.

Det synes også i HA-sportens sak fra fredagsavisa. Navid Ahadi brukte 12 måneder på å flykte fra opprørsgrupper i Afghanistan. Siden oktober i fjor har han bodd på Ormseter asylmottak, og nå får 18-åringen lov til å bruke boksetalentet og -erfaringen sin på Mudo Gym. Han beskriver boksingen som en lidenskap og «nøkkelen til et lykkelig liv». Sammen med medlemmene i Hamar bokseklubb er treningen blitt et fristed. Dit får han komme gratis – mot at han skriver tre norske ord hver dag! Det er en både humoristisk og praktisk tilnærming vi gjerne ser mer av.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat