buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
ILLUSTRASJONSFOTO: CHRISTIAN E. BERGHEIM.
 
Ikke gamble med sikkerheten
HA MENER Samtidig som regjeringens selskap Nye Veier legger fram forslag til hvordan de skal bygge ut norsk vegnett på en effektiv og kostnadsbesparende måte, kommer den siste ulykkesstatistikken fra Statens vegvesen. Så langt i sommer har 37 mennesker mistet livet på norske veger. 13 flere enn på samme tid i fjor.

0
Publisert: 01.aug.2016 04:00
Oppdatert: 01.aug.2016 07:31

Til tross for de dystre tallene, er tendensen faktisk at det blir stadig tryggere i trafikken her til lands, ikke minst på grunn av sikre veger. HA fortalte før helga at antall ulykker på E6 mellom Minnesund og Kolomoen har gått kraftig ned etter at siste del av strekningen ble åpnet i 2015. Fire felt, midtrekkverk, tryggere og bedre plass på sidene av vegen og flere politikontroller har bidratt til at tallene er gått ned fra 32 ulykker i 2007 til bare fire i fjor. Nå er mange redd Nye Veiers strategi er å gamble med denne sikkerheten. For å kunne spare milliarder, vil selskapet blant annet fjerne vegbelysningen, bygge smalere veger og investere mindre i drenering og frostsikring. I tillegg organiserer de seg annerledes, med mer bruk av totalentrepriser.

At Statens vegvesen er skeptiske, er naturlig når Staten har tatt fra dem åtte vegprosjekter for å gi dem til et konkurrerende selskap, som mener de kan bygge strekningen Kolomoen-Moelv 300 millioner rimeligere. Samtidig lover Nye Veier at over fire mil med motorveg i vårt distrikt skal stå klart i 2021. Det er to år tidligere enn planlagt, og høres forlokkende ut.

Vi mener også det er bedre å bygge med lavere standard, enn å ikke bygge ut i det hele tatt, men det er en fare for at det man sparer i første omgang forplanter seg til større kostnader og utgifter senere. Tynnere asfaltlag, enklere frostsikring og dårligere drenering høres ut som en oppskrift på telehiv som krever stort vedlikehold. Vi må stole på at fagfolkene i Nye Veier er opptatt av kvalitet og sikkerhet, men tror det kostnadsmessig er mest å vinne ved å bygge ut lengre strekninger om gangen og se helheten i større vegprosjekter, slik at man effektivt utnytter reguleringsplaner, entreprenører og leverandører. Det er her innsparingene må hentes, ikke på trafikksikkerheten.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat