22. okt
Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad. FOTO: NTB Scanpix
 
Ikke rør abortloven
HA MENER Abortloven er i spill når regjeringsforhandlingene nå har begynt på Granavollen Gjæstgiveri på Hadeland.

Publisert: 04.jan.2019 06:29
Oppdatert: 04.jan.2019 06:41

Høyre, Frp, Venstre og KrF skal i løpet av noen uker forsøke å utarbeide en ny regjeringsplattform for en borgerlig flertallsregjering. Det vil være en historisk seier for statsminister Erna Solberg (H).

Derfor ligger det mye prestisje i potten når de fire partiene skal kjempe for sine hjertesaker. Kristelig Folkeparti går inn i forhandlingene som et splittet parti. Forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad er avhengig av å kunne presentere noen politiske seire for at partiet skal være villig til å takke ja til regjeringsdeltakelse. Øverst på hans liste står endringer i abortlovens paragraf 2c.

Det er med bekymring vi har hørt Erna Solberg si at hun er villig til å diskutere lovteksten i abortloven. Dette ble brukt som et agn fra Statsministerens kontor allerede da KrF avgjorde hvilket regjeringsalternativ man skulle forhandle med, og nylig gjentatt i NRKs Politisk Kvarter. Man må « … være villig til å snakke om disse spørsmålene», og det må være mulig å se på lovteksten, sier statsministeren. Det finnes åpenbart ingen grenser for hva Høyre er villig til å forhandle om for å lande det historiske regjeringsprosjektet.

Etter vårt syn må abortloven ligge fast. Skremslene om en massiv økning av antall aborter var hyppig brukt da loven ble innført for mer enn 40 år siden. De har vist seg å være grunnløse. Kjernen i paragraf 2 c som KrF ønsker å fjerne handler om kvinnens rett til å avgjøre om hun vil bære fram et barn som har en alvorlig sykdom eller er alvorlig funksjonshemmet.

Både Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande uttalte til Aftenposten etter første dag av forhandlingene at kvinnens rett til selvbestemt abort må ligger fast. La oss håpe vi kan stole på dem når regjeringsforhandlingene går inn i mer krevende faser. Høyre bør ikke få lov til å selge kvinnenes langvarige kamp for selvbestemt abort for å få til sitt historiske regjeringsprosjekt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke