22. okt
FOTO: John Arne Holmlund
 
Ingen jakt på syndebukker
HA MENER Les HAs leder onsdag.

Publisert: 11.mai.2016 04:00
Oppdatert: 11.mai.2016 09:45

Den siste skoleuka ved Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole i Ringsaker ble helt annerledes enn noen hadde tenkt seg. Det tragiske dødsfallet der en elev i 20-åra mistet livet etter å ha klatret på taket av et togsett, har rystet skolens elever og lærere. Vi er alle berørt av at et ungt menneske på så meningsløst vis har omkommet i en tragisk ulykke.

Nå nærmer politiets etterforsking seg slutten. Hendelsesforløpet er i store trekk kartlagt. Tre elever var på veg hjem fra avslutningsfest. De har klatret opp på taket av det parkerte toget, og gått fra vogn til vogn. Dessverre kom en av dem i kontakt med kjøreledningen, noe som medførte at døden inntraff umiddelbart.

Både Jernbaneverkets analyseenhet og Statens havarikommisjon har gransket omstendighetene rundt dødsfallet. Mye tyder på at Statens havarikommisjon vil åpne sak for å undersøke omstendighetene rundt hendelsen i detalj.

Det er alltid positivt at man får alle fakta på bordet. Det kan være bra både for Jernbaneverket som har ansvaret for togene, og for pårørende som kan få svar på alle ubesvarte spørsmål. Vi vil likevel advare mot at det innledes en jakt på syndebukker. Toget var dieseldrevet, og det er stilt spørsmål om hvorfor kjørestrømmen da fortsatt var på. Ifølge Jernbaneverket krever det store ressurser å slå av strømmen. I tillegg var det en vaktmann på stedet, for å passe på togsettene. Det er dessuten skiltet på alle stolper at man er i nærheten av en høyspentledning.

Alle vet at det er forbudt å klatre på taket av et togsett, akkurat som det heller ikke er lurt å gå i togskinnene. Vi kunne selvsagt ønske oss et samfunn hvor slike ulykker ikke skjer, og hvor det finnes sikkerhetsrutiner som også avverger de handlingene som bryter med all sunn fornuft. Slike rutiner finnes dessverre ikke. I noen saker må vi akseptere at det ikke er mulig å forhindre et tragisk utfall. Ut fra de fakta som foreligger ser det ut som dødsfallet på det parkerte toget er et eksempel på en slik hendelse.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke