buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
FIKK JOBB: Jørgen Helseth Bekkelund fra Romedal ble mobbet på barne- og ungdomsskolen, og fant seg ikke til rette på videregående. Nå er han lærling i Polygon, og driver egen hvitevareservice på kveldene. FOTO: Thomas Tolfsen-Strandby
 
Jobb kan gi ny skolelyst
HA MENER Et frafall på 30 prosent hos elevene i videregående skole er en kontinuerlig hodepine for politikere både på nasjonalt nivå og i fylkene.

Publisert: 23.mar.2017 21:44
Oppdatert: 24.mar.2017 07:28

Så langt har det ikke vært mulig å finne nøkkelen til hvordan vi skal få flere ungdommer til å fullføre de tre årene med bestått karakter.

Særlig er det guttene som faller ut. Forklaringene er mange. Men de siste dagene har Hamar Arbeiderblad fortalt historien til to tenåringsgutter i Hedmark som droppet ut, men fikk livet på rett kjøl igjen. Aleksander sluttet etter to forsøk på å fullføre ved Ringsaker videregående skole. Han ble fanget opp av tilbudet «Finn din vei», fikk arbeidspraksis i en barnehage og oppdaget at helse- og oppvekstfag var det som passert for ham. Jørgen var utsatt for mobbing i årevis og orket ikke skolen mer. Men lærlingplass ved bedriften Polygon åpnet dørene for ham.

De to ungdommene kunne vært Nav-klienter som belastet sosialbudsjettet, og som hadde mistet troen på framtida. I stedet gjør de en verdifull innsats i samfunnet, og kan se lyst på livet. Så stor betydning har det at vi lykkes med hver enkelt elev, for så stor er kontrasten mellom dem som finner sin plass i arbeidslivet og dem som mister håpet om en framtid og blir værende i senga.

Vi kan ikke trekke for mange konklusjoner ut av de to enkelthistoriene om Jørgen og Aleksander. Men en ting har de likevel felles, de fikk en plass i arbeidslivet. Det førte til at den teoretiske undervisningen de følte de ikke fikk noe ut av, plutselig ble meningsfull. For dem begge var døråpneren å oppleve at de mestret arbeidsoppgavene de ble satt til. Det ga etter hvert også en ny lyst til å lære mer og gå tilbake til skolebenken.

I begge disse tilfellene har offentlig og privat arbeidsliv stilt opp med det som kreves for å ta imot to desillusjonerte ungdommer. Det er lett å si nei til å påta seg et slikt ansvar. Det er slett ikke alltid skoletrøtte ungdommer viser seg å være en ressurs på arbeidsplassen. Skolemyndighetene bør gi det høy prioritet å sørge for at næringslivet tar et tak for ungdom som faller utenfor.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat