23. okt
FOTO: Terje Bendiksby, NTB/SCANPIX
 
Joner mister troverdighet
HA MENER 

Publisert: 23.nov.2016 23:23
Oppdatert: 23.nov.2016 23:25

Hvem vinner kampen om opinionen, Kristoffer Joner eller Sylvi Listhaug? Det er spørsmålet som stilles etter at skuespiller Joner debuterte på Facebook med en kampanje som retter seg mot innvandringsminister Sylvi Listhaugs asylpolitikk. Etter Joners oppfordring har det blitt samlet inn over tre millioner kroner til Norsk Organisasjon for asylsøkere (NOAS) i Listhaugs navn.

Nå viser det seg at Joners engasjement mot Frp-statsråden var mer velregissert enn giverne visste. Joner gikk ikke ut på Facebook i spontant sinne over Listhaugs asylpolitikk. Facebook-statusen var nøye planlagt i samarbeid med NOAS og reklamebyrået Anorak.

Listhaug har brukt denne informasjonen for alt den er verdt, i forsøket på å diskreditere kampanjen til NOAS og Joner. Noen av giverne har også krevd pengene de har gitt til NOAS tilbakebetalt.

Vi skal ikke mene noe om hvem som kommer best ut av det av Listhaug og Joner. Det overlater vi til markedsføringsekspertene. Men for den som er uenig i regjeringens restriktive asylpolitikk, og kanskje enda mer Listhaugs til dels polariserende ordbruk og aggressive debattform i et av de mest sensitive politiske spørsmålene i vår tid, tror vi det finnes bedre måter å diskutere på enn denne.

Det er en litt trist utvikling når det trengs et reklamebyrå for å uttrykke det som skal være et genuint, politisk engasjement. Vi har for lengst akseptert at såkalt innholdsmarkedsføring har inntatt nettavisene. Reklame skal ikke lenger framstå som reklame, men helst kamufleres så leserne tror det er journalistikk.

Kristoffer Joner gjør noe av det samme når et reklamebyrå presenterer skuespillerens budskap som hans egen smarte idé. Det oppstår tvil om budskapet er ekte, og hva som er hans egentlige ståsted. Det er ille for asyldebatten. Det er enda verre for troverdigheten til sosiale medier, som gjerne kalles en arena for den demokratiske samtalen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke