23. okt
 
Kampen mot saltet lykkes
HA MENER 

Publisert: 23.jul.2017 22:04
Oppdatert: 23.jul.2017 22:22

Det nytter med kampanjer for å endre folks holdninger og livsstil. Kampen mot tobakken er et velkjent eksempel på at arbeid over tid gir gode resultater. Nå er det kommet positive resultater fra en annen livsstilskampanje. Tall som ble lagt fram på en konferanse nylig viser at også kampen mot saltet er i ferd med å lykkes. Inntaket vårt av salt har gått så mye ned i løpet av få år at mål som er satt for flere år fram i tid er i ferd med å bli oppfylt.

Det er ikke først og fremst saltet fra saltbøssen på bordet som står for saltinnholdet i det vi spiser. Det meste får vi i oss fra matvarer vi ikke først og fremst tenker på som kilde til salt. Spesielt brødvarer står bak det meste av nedgangen i saltmengden.

Da resultatene ble presentert la helseminister Bent Høie vekt på det gode samarbeidet mellom matvarebransjen og myndighetene i dette arbeidet. Det aller viktigste leddet her er de som lager maten vår. Det er jobbet i tre år, og det er satt konkrete mål for rundt ett hundre ulike matvarekategorier. Men fortsatt er saltinntaket vårt for høyt, og målet er at det skal ned med ytterligere 30 prosent innen 2021.

Det er sammenheng mellom inntak av salt, blodtrykk og risiko for hjerte- og karsykdommer. Verdens helseorganisasjon anser en reduksjon av saltinntak i befolkningen som et av de mest kostnadseffektive folkehelsetiltakene. Og vi er altså godt i gang med jobben.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke