22. okt
 
Klær endrer ikke holdninger
HA MENER 

0
Publisert: 13.aug.2015 04:00
Oppdatert: 13.aug.2015 07:11

Senterpartiet foreslår å innføre en prøveordning med skoleuniform for alle elever i Oslo-skolen. Argumentet er at skolegården ikke skal være noen kommersiell catwalk der dyre moteklær gir grobunn for gruppepress og mobbing blant barn og ungdom.

Det er ikke tvil om at mange elever og deres familier opplever det vanskelig å holde tritt med rådende trender. Det handler om økonomi til å kjøpe dyre jakker eller attraktive vesker, om sko eller andre klær som «alle andre har». Det å skille seg ut og være annerledes oppleves svært vanskelig for mange, og kan gjøre unge mennesker sårbare for utfrysing. En skolehverdag der man ikke passer inn, ikke finner tilhørighet og i verste fall blir mobbet kan ødelegge et helt liv. Derfor er det heller ikke rart at alle steiner blir snudd i forsøket på å skape et miljø der alle føler seg likeverdige og inkludert.

Venstre-leder Trine Skei Grande kommenterte likevel Sp-utspillet slik; tror de at tjukke blir tynne i uniform? Og spør du elever i land der uniform er vanlig, vil de neppe svare at mobbing er ukjent for dem. Selv om vi forstår ønsket om å dekke over økonomiske forskjeller, er forslaget fra Sp en naiv tilnærming til et samfunnsproblem som er mye mer omfattende. Sosiale forskjeller forsvinner ikke ved å gjøre dem usynlige gjennom ytre uniformering. Å komme mobbing til livs er umulig uten å jobbe med barns – og ikke minst foreldrenes egne – holdninger til annerledeshet. Hvis miljøet preges av utrygghet og selvhevdelse vil det alltid være fare for utfrysing og trakassering, uavhengig av hva slags klær man har eller ikke har.

Uniformering sender signal om at «bare alle ser like ut, er alt i orden». I stedet må foreldre, lærere og politikere fortelle barna at individualitet, mangfold og forskjellighet ikke bare er greit, men helt nødvendig og en styrke for samfunnet, og dermed noe som må respekteres. Vi må være forbilder og derigjennom lære ungene å bygge rause, inkluderende fellesskap og omgås ulike mennesker med forskjellige ressurser og bakgrunn – ikke gjøre dem symbolsk like.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke