buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Korrupsjon og statlig eierskap
HA MENER 

Publisert: 25.mai.2016 04:09
Oppdatert: 25.mai.2016 04:08

Det er sterke krefter som nå mobiliserer mot lederen av Stortingets kontrollkomité. I helgen rykket NHO-direktør Kristin Skogen Lund og lederen for Finans Norge Idar Kreutzer ut mot Martin Kolberg (Ap). De sier til Dagens Næringsliv at kontrollkomiteens høringer i Vimpelcom-saken svekker fellesskapets verdier og undergraver statlig eierskap.

I forrige uke gikk Høyres nestleder i komiteen, Michael Tetzschner ut og karakteriserte Kolberg som etterforsker, aktor og dommer. Vi husker også at Kolberg tidligere har uttalt at presset mot ham i forbindelse med korrupsjonssaker er betydelig, både i form av samtaler, telefoner og brev.

La oss minne om sakens bakgrunn. Statseide Telenor er en stor eier i Vimpelcom, som har erkjent korrupsjon og godtatt en bot på seks milliarder kroner etter sitt engasjement i Usbekistan. Kontrollkomiteen har gjennom sine høringer forsøkt å finne ut hvor mye ledelsen i Telenor visste om korrupsjonen som foregikk i Vimpelcom. Selskapets ledelse har gitt svar som har vært feilaktige. I tillegg har kontrollkomiteen spurt hvilken kunnskap næringsdepartementet har hatt om saken.

Det ligger selvsagt en fare i at høringene kan få form av etterforsking og dom. Men etter vårt syn er den motsatte situasjonen hvor vi ikke får innsyn i graverende forhold langt mer foruroligende. Vi har nå ved flere anledninger sett at store statseide selskaper opptrer på en annen måte en vi forventer når de er aktører i andre deler av verden. Senest så vi dette da Panama papers avdekket at DnB hadde hemmelige kontoer for sine kunder på Seychellene.

Skal vi ha tillit til staten som eier må vi kjenne oss sikre på at disse selskapene juridisk og etisk opptrer slik vi ønsker. Kontrollkomiteens forsøk på å avdekke hvem som visste hva i Vimpelcom-saken er derfor viktig for å gjenopprette tilliten til Telenor. Vi synes derfor det er vanskelig å forstå påstanden om at det å undersøke om det har foregått korrupsjon undergraver statlig eierskap.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat