23. okt
UENIGE: Einar Busterud og Anita Ihle Steen er naboordførere som sliter med samarbeidet.
FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Krangel for åpen scene
HA MENER 

Publisert: 05.okt.2017 15:19
Oppdatert: 05.okt.2017 15:28

Det er dårlig stemning mellom de politiske lederne på Hedmarken. Både Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) og Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) erkjenner at relasjonen har nådd et lavmål. Det er en dårlig nyhet for hele Hamar-regionen.

Det er nemlig de regionale sakene som preger den politiske agendaen. Kommunesammenslåing, jernbaneutbygging, hovedsykehus, universitet, reiselivssamarbeid, næringssamarbeid, politireform og regionreform. Og verken ledelsen i Hamar kommune eller Ringsaker kan beskyldes for å ta på seg de regionale brillene for ofte.

Vi synes for eksempel det var arrogant av Ringsaker-ordføreren å avlyse debatten om kommunestruktur allerede før den var begynt. Alle kommunene på Hedmarken bør ta innover seg utfordringen Hamar har med å utvikle seg som det urbane sentrum regionen trenger, når boligbygging og skatteinntekter havner hos naboene. Lojalitet til politireformen var også fraværende på politisk hold i Ringsaker. Samarbeid om brannvesenet vil man heller ikke være med på.

På den annen side er ikke Einar Busterud noen gave til diplomatiet. Å komme i siste sving og lansere lokalisering av et nytt hovedsykehus i Hamar vet han er en provokasjon. Å arrangere pressekonferanse om sykehus med de tre andre byordførerne i Innlandet er å stikke kniven i ryggen på Ringsaker. Å hevde at Ringsaker har alenegang som strategi bidrar heller ikke til å smøre relasjonene. Busterud selv nøler sjelden med soloutspill hvis han mener det kan tjene Hamar.

Vi tror kommunesammenslåinger vil tvinge seg fram, skal Hamar-regionen kunne få den best tenkelige utvikling. Men en felles, langsiktig strategi er et godt sted å begynne. Det fordrer at alle fire ordførere i større grad enn nå er villige til å sette regionale mål først. For omverdenen tar det seg ikke bra ut når ordførerne slåss for åpen scene. Eller som det ble sagt på Facebook: Er det rart det blir krig i verden?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke