hacklink
17. sep
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 
KrF på leting etter partner
Kristelig Folkeparti snuser på et framtidig samarbeid med Arbeiderpartiet, mens venstresida nærmest er i frø.

Publisert: 15.mai.2015 08:26
Oppdatert: 15.mai.2015 08:35

Det er en slags konklusjon etter at alle de politiske partiene har avholdt sine landsmøter. Landsmøtene var i stor grad preget av at man nå sikter seg inn mot stortingsvalget i 2017. De signalene som kom fra KrF forteller om betydelig frustrasjon over rollen som støtteparti for særlig Fremskrittspartiet.

Flere av medlemmene i det nye sentralstyret uttalte etter landsmøtet at statsminister Erna Solberg (H) på ingen måte kan ta for gitt at det politiske samarbeidet mellom de fire borgerlige partiene fortsetter etter 2017. Kamelene som KrF-ledelsen har måtte sluke har stått i kø.

Striden om asylbarna har fått størst oppmerksomhet. Men innføring av proffboksing, oppmykingen av arbeidsmiljøloven, økningen av taxfreekvoten og flere åpningsdager på Vinmonopolet er også saker som svir i sjelen til mange KrF-politikere. Fortsatt står åpne butikker på søndag som en uløst sak. Får Siv Jensen viljen sin her også, er det mye som tyder på at partiledelsen vil orientere seg mot Ap ved neste korsvei.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har avlagt Knut Arild Hareide flere verbale invitasjoner til framtidig samarbeid. Det er imidlertid heller ikke en helt uproblematisk politisk allianse. Partiene har mye til felles når det gjelder velferdspolitikk. Men ser vi på innvandringspolitikk er Ap på linje med den sittende regjering. Familiepolitikken er også et problem for Støre. Han har forsøkt seg med et par prøveballonger internt i eget parti, for å komme KrF mer i møte. En mykere holdning til kontantstøtte for småbarnsforeldre slo ikke an.

På venstresida er det tilnærmet dødt etter at den rødgrønne regjeringen tapte valget. SV sliter fortsatt med å komme over sperregrensa. Partiet har mistet posisjonen som miljøparti til Miljøpartiet de Grønne, og trygler nærmest om en sammenslåing av MDG og SV. Rasmus Hansson har gitt forslaget en kald skulder. Ikke så rart, siden Miljøpartiet ligger an til å gjøre et godt valg i september.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke