23. okt
 
Kutter kulturell spaserstokk
HA MENER 

0
Publisert: 24.okt.2014 04:00
Oppdatert: 24.okt.2014 10:20

Det blir slutt på ordningen med «Den kulturelle spaserstokken». Regjeringen sier stopp. Innsparingen er på i overkant av 30 millioner kroner. I nasjonal sammenheng en beskjeden pengesum som har spredd mye hygge og glede for eldre i løpet av de snart åtte årene ordningen har eksistert. I Hedmark er det fordelt 1,6 millioner kroner mellom kommunene.

Det var i 2007 den rødgrønne regjeringen satte i gang «Den kulturelle spaserstokken» som en oppfølging av stortingsmeldingen «Mestring, muligheter og mening». Det skulle være et spleiselag mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Kulturdepartementet, og pengene skulle brukes til profesjonell kunst- og kulturformidling av høy kvalitet, gjerne i samarbeid med kunst- og kulturinstitusjoner, kunstnere og andre kulturaktører på lokalt eller regionalt nivå, het det i vedtaket.

Spaserstokken har lagt til rette for samarbeid mellom kultursektoren og omsorgssektoren slik at eldre på sykehjem og i institusjoner kan oppleve kultur av høy kvalitet. Et mangfold av sjangere og kulturuttrykk har vokst fram takket være denne ordningen, og arrangementene har gledet svært mange brukere.

Nå rykker Fremskrittspartiet ut med sin oppfatning av virkeligheten. Leder i Stortingets omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos, mener sang og musikk bør være en del av stell og pleie av eldre, utført av ansatte. «Nå vet vel alle kommuner hvor viktig det er at det skjer noe i hverdagene for dem som bor i institusjoner. Da kan de ansatte selv stå for kulturinnslagene», er hun sitert på de siste dagene.

Vi vet at de ansatte på institusjonene har nok å henge fingrene i av oppgaver de er utdannet til og kvalifisert for. De har neppe tid til overs for enda en ny oppgave. Da blir det smått med kulturgleder for en gruppe som spesielt kunne trenge det. Og nå blir også de inkludert i den store, nasjonale dugnaden for å skrape sammen penger til 30 millioner kroner i året i skattelette for dem som allerede er rikest her i landet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke