23. okt
Foto: Thomas Strandby
 
Legenden har takket for seg
HA MENER 

Publisert: 17.sep.2017 23:45
Oppdatert: 17.sep.2017 23:52

For fjerde gang på rad har man denne helga arrangert Midt i matfatet i Vikingskipet. Årets hedersgjest må være superoksen Braut. I utlandet kalles han ”The Legend”. Han har stått i Vikingskipets nordre sving i helgen, så alle kan få se legenden og takke han av.

Målet med Midt i matfatet er å sette norsk matproduksjon på kartet. Alle de viktigste aktørene deltar her. Oksen Braut er en av dem. Få har satt distriktet vårt på verdenskartet som han. Uten å sammenligne med andre navn er det vanskelig å bestride at han er en av våre virkelige verdensstjerner.

En av verdens beste avlsokser, far til 300.000 kalver over hele verden. Til sammen har han generert inntekter for mer enn 21 millioner kroner.

Vårt distrikt har et sterkt forskingsmiljø knyttet til en bredde i landbruket. Dette er verdifullt og Braut har blitt et symbol på avls- og forskingseventyret.

Eventyret Braut er en sjeldenhet. Norge er i tet i verden på dyrevelferd. Friske, glade dyr henger også sammen med et fornuftig blikk på avl og genetikk. Slik verdiskapning må finne en god balanse og gjøres riktig. Noe som igjen denne gangen har blitt et økonomisk eventyr.

For tre år siden var Oksen Braut fornøyd. Nok var nok, 300.000 kalver var han far til. Han hadde mistet gnisten, han var lei av både å ri og levere varene. Etter det har han mer eller mindre hvilt på laurbærene. Han har flere sønner som står klare til å overta, så helt over er eventyret ikke.

Lørdag var det parademarsj i Vikingskipet. Idag dag er det slutt for Braut. Diskusjonene har gått om hvor vidt «Legenden» bør få dø av alderdom, eller skal sendes til Nortura. Folk lar seg engasjere. La oss huske på at 15 år er en anselig alder for en okse. Braut har hatt et langt liv. Denne gangen tar vi ikke standpunkt, men takker Braut for 15 spennende år, hvor han også flere ganger har funnet veien til avisspaltene.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke