23. okt
Sylvi Listhaug.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Listhaugs tur til Sverige
HA MENER Sylvi Listhaug (Frp) har vært en tur i Stockholm. Det gikk ikke stille for seg.

Publisert: 30.aug.2017 11:59
Oppdatert: 30.aug.2017 12:01

Det gjør sjelden det når den norske innvandrings- og integreringsministeren snakker i det offentlige rom. Under dekke av å være genuint opptatt av å lære av Stockholms erfaringer med innvandring og integrering, fikk Listhaug avtaler både med svensk politi, samfunnsforskere og den svenske migrasjonsministeren.

Vi vet alle hvordan det endte. Listhaugs svenske kollega avlyste møtet samme morgen, og Stockholms byrådsleder anklager i et debattinnlegg i Aftenposten Listhaug for «usmakelig utnyttelse av Stockholms gjestfrihet». Den norske innvandrings- og integreringsministeren svartmalte «svenske tilstander». På svensk hold ble besøket oppfattet som at hun kom for å drive en politisk kampanje for sin egen integreringspolitikk.

Selvsagt er det mulig å lære noe av Sveriges erfaringer. Det forutsetter en viss ydmykhet, og lyst til å reflektere over andre løsninger enn de man selv allerede har funnet. Problemet er at Sylvi Listhaug slett ikke er villig til å innta en slik lyttende holdning. Det framsto som om hennes mål var å bruke besøket i Stockholm som en plattform for å presentere Fremskrittspartiets innvandringspolitikk.

Som statsråd har Sylvi Listhaug først og fremst bidratt til polarisering av integreringsdebatten. Hun har hatt en serie politiske utspill som skaper sterke motsetninger og en lite fruktbar diskusjon. Integrering blir det lite av med Listhaugs spissformuleringer. Men antakelig oppnår hun det hun egentlig er ute etter: Oppmerksomhet rundt Fremskrittspartiet.

Å legge valgkampen til Sverige er likevel et overraskende grep, selv til Sylvi Listhaug å være. For andre gang i denne valgkampen har statsminister Erna Solberg (H) måttet korrigere sin ivrige statsråd. Partilederduellen med Jonas Gahr Støre (Ap) viste at Listhaugs iver etter på komme med kontroversielle utspill kan komme til å bli et problem for regjeringen i valgkampens sluttfase.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke