23. okt
MATJORD: Vien gård ligger ved E6 og en av hovedinnkjøringene til Hamar.
Foto: Eli J. Haugen
 
Matjorda kan ikke ofres
HA MENER Nedbygging av Vien gård er lagt ut til høring av formannskapet i Hamar. 300 mål av den aller fineste matjorda vi har her i landet, skal brukes til næring og boligbygging.

Publisert: 22.okt.2017 22:36
Oppdatert: 22.okt.2017 22:49

Dette er et av rådmann Bjørn Gudbjørgsruds svar på Hamars utfordring med å finne områder hvor det kan bygges flere boliger. For mens befolkningsveksten fortsetter, er kommunegrensene de samme. Det er trangt for Hamar.

Det er ikke vanskelig å forstå behovet. Og temaet kommunesammenslåing eller nye kommunegrenser er så ømtålig at det skaper irritasjon og dårlig samarbeidsklima så snart det kommer på bordet. Ringsaker omgjorde fra 2006 til 2016 1.629 mål med dyrket mark til andre formål. Matjord står ikke spesielt sterkt hos politikerne i en av landets viktigste landbrukskommuner.

Så hvorfor skal ikke Hamar, som bare har omdisponert 372 mål dyrket mark, følge etter? Dessverre kan nok ikke Hamars politikere skyve Ringsaker foran seg. Det er ikke vanskelig å forstå at man bør se på bevaring av dyrket mark i en større regional sammenheng. Dette er et godt eksempel på hvor vanskelig det blir på å planlegge for en hel region med dagens kommunegrenser.

Men mangel på regional tenking kan ikke være et argument for å omdisponere dyrebar matjord. Bare 3,3 prosent av arealet i Norge er dyrket mark. Hver eneste gang behovet for kjøpesentre, boliger og industri vinner fram, blir det mindre av den jorda som skal sørge for at vi kan dyrke den maten vi trenger. Derfor tror vi Hamar kommune skal la Vien gård stå urørt, og konsentrere seg om å fortette enda mer i sentrum av byen. Det må bygges smartere i de områdene der landbruket allerede har tapt.

Stortinget har satt nasjonale mål for matjorda. Det er en sårbar ressurs, som det er viktig at vi tar vare på for framtida. Særlig ser Stortinget det som viktig å ivareta de knappe kornarealene. Det er nettopp slike areal vi har på Vien gård. Kommunestyret i Hamar bør respektere jordvernets betydning.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke