buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
BONDE: Stein Håvard Fjestad.
FOTO: HENNING H. CHRISTENSEN
 
Matsvinn i fokus
HA MENER 

Publisert: 19.jan.2017 19:13
Oppdatert: 19.jan.2017 19:58

En gulrot som er rett smaker bedre enn en gulrot som fra naturens side er litt kroket. En løk må ha en viss størrelse for at den er kvalifisert til å havne på middagsbordet. Den kan ikke være for stor, og heller ikke for liten. Og det ytre skallet vi skreller av og kaster må være like perfekt som det som er innenfor for at vi skal akseptere å spise løken.

Det er slik vi forbrukerne blir presentert av dem som distribuerer og selger landbruksvarer. I stor grad stemmer nok inntrykket, men det er neppe hele sannheten. NRK har de siste dagene fokusert på matsløsing. Onsdag sto blant andre Ottestad-bonden Stein Håvard Fjestad fram med sin fortvilelse over all den fullt brukbare maten løkbonden er nødt til å kaste.

I beste sendertid fikk seerne være med på at Fjestad tippet 55 tonn løk med kun kosmetiske skavanker ut på jordet for å bli til kompost. Han brukte sine minutter til å ta til orde for en nasjonal dugnad for å komme denne kolossale matsløsingen til livs. Retningslinjene for utsortering må endres, minstevekter må omdefineres, mente han.

Det har skjedd en del positive ting de siste årene med å få ned matsvinnet fra private husholdninger. Bransjeorganisasjoner og forbrukerorganisasjoner har deltatt i holdningskampanjer, og en undersøkelse Østlandsforsking la fram i fjor høst viser at vi kastet 12 prosent mindre mat i 2015 enn fem år tidligere. Kampanjene har blant annet hatt som mål å få folk til å planlegge innkjøp bedre, være nøyere med oppbevaringen og ha et mer avslappet forhold til «Best før»-merkingen. Flere butikkjeder har bidratt med nedprising av varer dagen for datoen går ut. Kampanjer hjelper.

NRKs reportasjer viser at det nå kanskje er distribusjonsleddets tur til å se på sin praksis. Når alle gulrøtter må være like lange for at de skal passe inn i en standardpakning, sier det seg selv at mye førsteklasses mat må kastes. «Vi kan ikke kjøre rundt på luft», var distributørenes argument. Det skal stables tettest mulig. Det gir størst fortjeneste.

Og så kan kanskje vi forbrukerne akseptere at gulrot med knekk smaker like godt som en som er rett. Og vi kan si fra i butikken at vi gjerne også vil ha små løk med jordslag. De er førsteklasses mat.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat