23. okt
 
McDonalds inn i skolene
HA MENER 

Publisert: 05.mai.2014 04:00
Oppdatert: 05.mai.2014 04:00

Skoleverket i Hamar går i partnerskap med McDonalds, som skal bistå skolene i undervisningen i faget utdanningsvalg. Det er rektorene ved Børstad, Ener og Ajer ungdomsskoler som har besluttet dette, i samarbeid med grunnskolesjef Anne-Grete Melby. For mange vil nok dette i første omgang oppleves som et glimrende markedsføringstiltak for en internasjonal matkjede. Derfor forstår vi godt at det fra lærerhold har kommet reaksjoner på avtalen. Vi synes det er positivt at det stilles noen spørsmål ved dette tiltaket, nettopp fordi det oppleves som kontroversielt. Vi regner da også med at rektorene og grunnskolesjefen var forberedt på at det ville komme kritikk.

Med forbehold om at vi ikke kjenner detaljene i samarbeidsavtalen, mener vi samtidig at dette framstår som et godt tiltak for elevene. Det er viktig at de i ung alder kommer i nærkontakt med arbeidslivet. Jobbsøknader, arbeidslivskurs og mathygienekurs er områdene hvor McDonalds skal bistå. For mange ungdommer er hamburgerkjeden deres første arbeidsplass. Det er ikke få tenåringer som har stått over stekeosen i en av restaurantene. Derfor vil McDonalds kunne bidra med informasjon og kompetanse som oppleves som relevant for elevene. Altfor mye av undervisningen i skolene er basert på teori. Her blir det et møte med det reelle arbeidslivet.

McDonalds er dessuten bygget opp etter franchiseprinsippet, hvor enkeltpersoner kan skape seg en framtid hvis de har gründerånden i seg. For de elevene som søker denne typen utfordringer, vil McDonalds være en inspirerende samarbeidspartner.

Så får vi leve med at dette nok også vil være ypperlig omdømmebygging for restaurantkjeden. Vi finner det ikke helt troverdig når representanten for McDonalds-kjeden fullstendig avviser dette elementet. Derfor synes vi skoleverket bør anstrenge seg for å finne flere samarbeidspartnere i det regionale næringslivet, hvis det viser seg at denne undervisningsformen fungerer etter hensikten. Ingen kommersiell aktør bør få for stor plass i skoleverket.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke