buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
FLERE MENN: HA mener det uansett er viktig å arbeide for flere menn i barnehagene.
FOTO: SCANPIX
 
Menn i barnehagene
HA MENER 

0
Publisert: 23.apr.2016 04:00
Oppdatert: 23.apr.2016 08:27

Nyheten denne uka fra Bergen om en mannlig barnehageansatt har sagt seg skyldig i seksuelle overgrep har rystet oss alle. Alle som er foreldre kjenner naturligvis på frykten for at noe skal skje med barna. At det verst tenkelige i tillegg skal skje i et miljø vi opplever som trygt, er nærmest utenkelig. Det er vanskelig å forestille seg hvor vond den saken som nå er under opprulling må være for de involverte barna og deres foreldre.

Men midt oppe i alt det tragiske denne saken fører med seg, er det også viktig å kunne ha to tanker i hodet samtidig når det nå tenkes konsekvenser og tiltak. Det har i en årrekke vært jobbet til dels intenst med å bedre den svært skjeve kjønnsfordelingen blant ansatte i barnehager. Det har vært flere handlingsplaner for likestilling i barnehagene. For 10–15 år siden ble det vedtatt et mål om at en i løpet av en prosjektperiode på tre år skulle fordoble andelen mannlige ansatte i barnehagene til 20 prosent. Arbeidet ga ingen resultater. Fortsatt ligger andelen på rundt 10 prosent.

Rapporten «nye barnehager i gamle spor. Hva vi gjør og hva vi tror. Status for likestillingsarbeidet i norske barnehager» som Kunnskapsdepartementet la fram for en tid siden gikk grundig til verks med blant annet fingransking av 150 årsplaner. Den viste at det ikke bare er kjønnsfordelingen det er mye galt med, men også kulturen og innholdet. Norske barnehager er som kjøkkenet hjemme på 60-tallet. Kvinnene regjerer, og det står dårlig til med likestillingsarbeidet, ble det kommentert.

Det er derfor viktig at arbeidet med å få flere menn inn i barnehagene fortsetter. Mange barn vokser opp i miljøer der menn nesten er fraværende, og gutter mangler mannlige forbilder. Det kan barnehagene og skolene gjøre noe med. I går kom nyheten om at en barnehage i Svolvær nekter mannlige ansatte å skifte bleier på ungene for å forebygge overgrep. Flere mannlige barnehageansatte føler seg mistenkeliggjort. Vi er enig med likestillingsombudet som anbefaler andre løsninger for å forhindre overgrep. Ellers risikerer vi at det nødvendige likestillingsarbeidet for barnehagene blir satt langt tilbake.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat