buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
MINNER: Lapper med ulike budskap henger på det såkalte verditreet på teltplassen på Utøya. Mandag ble Utøya åpnet i to dager for private besøk for alle som er berørt av terroren. Det er tre år siden hele 69 mennesker ble skutt og drept under AUFs sommerleir. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 
Mer åpenhet, mer demokrati
HA MENER I dag er det tre år siden en bombe eksploderte i regjeringskvartalet, og skuddene falt på Utøya. Det er tre år siden 77 mennesker mistet livet som en følge av terrorhandlingene til Anders Behring Breivik.

Publisert: 22.jul.2014 04:00
Oppdatert: 22.jul.2014 08:46

En hel verden var vantro vitne til den råskapen som ble vist, og det store omfanget terroren hadde. Den norske terroristen var på forsiden til aviser verden over, og resultatet av de grufulle hendelsene ble vist på TV i en lang rekke land. For to år siden ble Breivik dømt til 21 års forvaring, og den strafferettslige siden av saken var dermed avsluttet.

Det norske folk sto samlet gjennom sorgprosessen i tiden etter 22. juli 2011. Det var rosetog over hele landet, og det ble uttrykt massiv fordømmelse av det budskapet Breivik presenterte som sin begrunnelse for massedrapene. Statsminister Jens Stoltenberg kalte de store demonstrasjonene for en marsj for demokrati, samhold og toleranse. Han lovte også «mer åpenhet, mer demokrati».

Terrorhandlingene 22. juli 2011 er på ingen måte glemt. Datoen står som et brutalt minne om da det utenkelige skjedde i fredelige Norge. Men det politiske budskapet som terroristen sto for, har kommet mer i bakgrunnen. Vi husker de grufulle hendelsene, men har vi glemt hva manifestet til Anders Behring Breivik bygget på? Har det virkelig blitt mer åpenhet og mer demokrati i Norge, som en følge av kampen mot Breiviks tankegods? Har de store rosetogene for tre år siden ført til mer toleranse i Norge?

Terrorhandlingene var en enkelt manns verk. Men hatet hans rettet seg mot islam, mot demokratiet, mot alle som ønsket et flerkulturelt samfunn. Breivik er en militant høyreekstremist, som fant støtte hos islamkritiske nettsamfunn og i høyreekstreme miljøer. Hans tankegods lever dessverre videre både i Norge og Europa. Vi diskuterer som før hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, og hvilke tiltak som kan iverksettes mot dem som ikke tilpasser seg vår kultur. Viktige saker, for all del. Men kanskje skal vi 22. juli også reflektere over hvordan åpenhet og toleranse kan prege Norge, slik vi lovte for tre år siden.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat