22. okt
MÅ VENTE: Øyvind Engelien må vente åtte uker på neste vask.
FOTO: ELI J. HAUGEN.
 
Mer penger til hjemmehjelp
HA MENER Eldreomsorgen blir etter alt å dømme det eneste stridstemaet når formannskapet i Hamar behandler neste års kommunebudsjett.

Publisert: 02.des.2015 04:00
Oppdatert: 02.des.2015 08:14

Det er bemerkelsesverdig når vi vet at Hamar for første gang på mange år må redusere driften for å få økonomisk balanse. Det kan se ut som de politiske partiene har satt sine politiske kjepphester på gangen, og samlet seg om å få økonomien på skinnene igjen.

Hamar Arbeiderblad har den siste tida kunnet dokumentere hvordan mange eldre ikke lenger får det tilbudet fra hjemmehjelptjenesten som de fortjener. Senest i dag forteller vi om 82 år gamle Øyvind Engelien som har fått halvert antall timer til rengjøring av sin bolig fra seks til tre timer i måneden. I tillegg er det slik at siden hans faste hjemmehjelpsdag faller på 1. juledag, vil han da ha åtte uker uten rengjøring.

Engelien er ikke alene om å merke at det kuttes i hjemmehjelpen til de eldre. Mennesker som har arbeidet et langt liv, bør være trygge på at de kommunale tjenestene de tilbys er bedre enn dette. Derfor støtter vi forslaget til opposisjonen, ved Arbeiderpartiet, Pensjonistpartiet og SV, om å øke kommunens budsjett for hjemmehjelptjenester med en million kroner. Ifølge Grete T. Solli, gruppeleder for Ap, vil det tilføre hjemmehjelptjenesten to årsverk. Da bør tilbudet også være godt nok for dem som ikke lenger kan stelle sitt hjem alene.

Også ordfører Einar Busterud (BBL) erkjenner at hjemmehjelpen ikke er god nok. Det er altså ingen uenighet om virkelighetsbeskrivelsen. Vi har sans for tanken på å koble inn frivillige organisasjoner, men det offentlige bør likevel yte et minimum. Når det gjelder hjemmehjelptjenesten synes vi ikke dette er forsvarlig.

Opposisjonen foreslår å bruke politiske stillinger til eldreomsorg. Det smaker av en liten politisk finte. Vi synes rådmannen bør se på generell effektivisering i hele organisasjonen. Det skal gjøre litt vondt og bidra til en kulturendring, når en stor organisasjon er i omstilling. Her tror vi Hamar kommune fortsatt har noe å hente.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke