23. okt
Katrine Aalstad trakk seg som talsperson for MDG Hedmark etter omstridt rovdyrinnlegg.
FOTO: Eli J. Haugen
 
Miljøbevegelse styrt fra Oslo
HA MENER Les HAs leder om MDG og Katrine Aalstad.

Publisert: 31.okt.2016 23:45
Oppdatert: 31.okt.2016 23:47

Miljøpartiet de Grønne er et storbyparti som bare har fokus på rovdyr, sa Katrine Aalstad da hun trakk seg som talsperson for MDG i Hedmark. Kommunestyrerepresentanten i Hamar har fått bred mediedekning etter at hun formulerte en uttalelse på vegne av MDG om hvorfor hun ikke ville delta i partiets demonstrasjon mot regjeringens rovdyrpolitikk. Men i flere intervjuer og et debattinnlegg i Hamar Arbeiderblad kommer Aalstad nå med en bredere kritikk av miljøbevegelsen.

Ifølge Aalstad tror MDG-ledelsen klimakrisen løses ved at «alle bor oppå hverandre i byene og kjører kollektivt». Hun framhever sitt eget engasjement for økt norsk matproduksjon, og viser hvordan MDG står uten en politikk som kan forene dette med sitt offensive krav om større rovdyrstammer over hele landet.

Dette er sentrale spørsmål for hele miljøbevegelsen, ikke bare for MDG. Hva vi velger å ha på tallerkenen er et politisk valg. Men interessen for matprodusenten, den norske bonden, er dessverre liten. Mens MDG-lederne og andre deler av miljøbevegelsen står på barrikadene for utbredelsen av rovdyr, er de tause om hvordan norsk landbruk skal håndtere en slik utfordring.

Mangelen på kunnskap om hva som kreves for en bærekraftig matproduksjon er stor. Interessen for å balansere en offensiv rovdyrpolitikk med en landbrukspolitikk som vektlegger norsk matproduksjon er heller liten. Da ender man lett som Aalstad skriver, med å bli styrt av de mest ekstreme holdningene. Miljøbevegelsen ville gjort seg mer politisk interessant hvis den klarte å ha en helhetlig politikk for både rovdyrforvaltning og landbruk.

MDG-leder Rasmus Hansson framstår på en litt trist måte som en anfører for MDG som et storbyfenomen. Under demonstrasjonen mot vedtaket om å ta ut 47 ulv uttaler han at «vi kommer til å vinne denne kampen». Dette er ikke en kamp noen «vinner», med mindre man ønsker å avvikle norsk landbruk. Det har dessverre Hansson ikke forstått.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke