23. okt
LANDSMØTE: Une Aina Bastholm - nasjonal talsperson og 1.kandidat i Oslo - og Rasmus Hansson - nasjonal talsperson og 1.kandidat i Akershus - under en votering på MDG-landsmøtet på Scandic Lillehammer Hotel.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 
Miljøparti i sterk motvind
HA MENER 

Publisert: 21.mai.2017 14:02
Oppdatert: 21.mai.2017 14:14

Miljøpartiet de grønne (MDG) avsluttet søndag de politiske partienes landsmøtesesong. Det er et miljøparti på defensiven som brukte helgen til å bygge opp entusiasme for å løfte seg over sperregrensen. Meningsmålingene har over lang tid plassert MDG mellom 2 og 3 prosent. Det vil være et stort tilbakeslag i forhold til siste kommunevalg, hvor de grønne politikerne feide inn i kommunestyrer over det ganske land.

MDG har vært et politisk gnagsår for de to tradisjonelle partiene som liker å kalle seg miljøpartier. Venstre sliter med troverdighet i miljøsaken så lenge man har rollen som støtteparti for en regjering med Frp. SV kastet ut sin fremste miljøprofil Erik Solheim, og har siden ikke klart å markere en tydelig grønn profil i konkurranse med det «rene» miljøpartiet MDG.

Det er først og fremst egen udyktighet som gjør at MDG ikke framstår som et like friskt alternativ foran stortingsvalget. Med politisk makt i blant annet Oslo har velgerne observert MDGs mange politiske nederlag. Miljøpartiet lovet blant annet å felle ethvert byråd som ville bygge ut E18. Nå blir det likevel utbygging. Kravene om bilfrie byer i nær framtid har også vist seg å være urealistisk. I tillegg har det vært sterke personkonflikter i det unge partiet.

MDG kom inn i Hamar kommunestyre med to representanter ved forrige valg. Vi har sett noen av de samme trekkene her. Symbolsaker som å fjerne lettbrus og pizza fra politiske møter, og forbud mot heliumballonger på 17. mai har blitt latterliggjort av mange velgere. Sterke personmotsetninger gjorde at hele styret i Hedmark MDG valgte å fratre. Den vanskelige rovdyrsaken illustrerte at MDG først og fremst er et byparti, som sliter med en troverdig politikk for distriktene.

Som andre nye politiske bevegelser har MDG erfart at det er krevende å få politisk makt. Når løftene ikke innfris raskt forsvinner velgerne. Men helt kan vi ikke utelukke MDG ved dette valget. Til det er miljøsaken for viktig. Særlig for mange unge velgere.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke