23. okt
FOTO: NTB Scanpix.
 
Moms for mediehusene
HA MENER Mye tyder på at vi kan få en overraskende endring hos regjeringen når det gjelder moms på nyhetsmedier.

Publisert: 21.mai.2014 04:00
Oppdatert: 21.mai.2014 06:24

Fra flere hold meldes det at det kan ende med nullmoms for alle nyhetsmedier uavhengig av plattform. I dag er som kjent nyhetsformidling på papir fritatt for moms. Papiravisene har i alle år vært fritatt for denne avgiften, som representerer i størrelsesorden 1,5 milliarder kroner i skattelette for den norske mediebransjen. For digitale plattformer er det imidlertid annerledes. Disse har ikke kommet inn under det samme momsregimet, og har i stedet blitt ilagt full moms på 25 prosent. Mediebransjen har over lang tid pekt på at dette hemmer den digitale utviklingen.

Fra regjeringshold har det lenge vært sagt at det beste bransjen kan håpe på er såkalt lavmoms på 8 prosent. Den vil i så fall bli ilagt alle medier uavhengig av plattform. For norske mediehus representerer dette en ekstrakostnad på omkring 500 millioner kroner. Mediebransjen er samtidig i dyp krise, og det er helt klart at mange lokalaviser nå står i fare for å bukke under.

Signalene fra Høyres mediepolitiske talsmann, Svein Harberg peker imidlertid i en annen retning. Overfor fagbladet Journalisten går han langt i retning av å antyde at nullmoms på alle nyhetsmedier kan bli resultatet. Dette ville i så fall være et viktig bidrag til å trygge aviser over hele landet, som spiller en sentral rolle i sine lokalsamfunn. Det vil også representere en fjær i hatten for den borgerlige regjeringen, som i så fall har klart å ta et politisk grep som den rødgrønne regjeringen aldri maktet.

Vi registrerer også at eierne i Amedia, landets nest største mediekonsern, velger å avstå fra utbytte for året 2013. Vi tror det er viktig at mediehusene baserer seg på en drift som gir utbytte, og dermed langsiktig eierskap og trygge arbeidsplasser. Men der bransjen befinner seg akkurat nå, kan det være god grunn til å følge i fotsporene til LO og Telenor.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke