22. okt
KUTT: Ass. rådmann Terje Halvorsen presenterte de økonomiske realitetene for politikerne forleden.
FOTO: ELI J. HAUGEN.
 
Nå kreves det lederskap
HA MENER Den økonomiske virkeligheten har slått inn i Hamar kommune.

Publisert: 06.mar.2015 04:00
Oppdatert: 06.mar.2015 08:50

Budsjettet må kuttes med minst 60 millioner kroner. Et konsulentfirma har analysert hvilke sektorer hvor kommunen har en drift som er dyrere enn sammenlignbare kommuner. Innenfor et nettobudsjett på 1,5 milliarder kroner kan 60 millioner strengt tatt ikke være noe sjokk.

De sterke reaksjonene som har kommet tilskriver vi først og fremst at Hamar kommune har vært forskånet for denne type budsjettkutt i mange år. Kombinasjonen av en relativt høy eiendomsskatt og inntektene fra Eidsiva har gjort at man har kunnet styre kommunen relativt komfortabelt.

Nå må det tas grep, og kanskje er det litt sunt for både den politiske og administrative ledelsen at den kommunale driften må bli bedre og mer effektiv?

Vi synes kuttplanen kommer lovlig sent. Ifølge konsulentrapporten burde varsellampene blinket allerede i 2013. Det sittende flertall nærmer seg slutten på valgperioden, og burde analysert driften tidligere. Samtidig er det brede politiske flertall bak de ambisiøse investeringene Hamar kommune har gjort de siste årene.

Slik bør vi også slippe omkamper om kulturhuset, Stortorget og håndballhallen. I så måte har alle vært med. Vi kan heller ikke se at det er dette som først og fremst skaper behov for kutt. Hamar kommune må, som alle andre kommuner, ha et bevisst forhold til effektiv drift og tydelige prioriteringer.

Arbeiderpartiet har nærmest bedt om tverrpolitisk samling bak kuttplanen. Det er ikke vanskelig å forstå et slikt ønske, men det er lite sannsynlig at det blir oppfylt. Prisen for å sitte med makten er at man må gjøre jobben.

Det vil bli sterke reaksjoner når SFO-betalingen økes, og gode tilbud for barn og unge forsvinner. Vi tror likevel velgerne vil fortrekke handling og lederskap framfor en endeløs debatt om hvem som har skylden for at det nå må kuttes.

Derfor imøteser vi en konstruktiv debatt om profilen på kuttene framfor harselering om det famøse stupetårnet.

Så langt er det lagt opp til en ryddig og effektiv prosess.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke