23. okt
 
Når makta lukker dørene
HA MENER 

0
Publisert: 10.jun.2015 04:00
Oppdatert: 11.jun.2015 08:38

Mandag vedtok Stortinget en endring i offentlighetsloven. Den innebærer at dokumenter og sakslister til forberedende byrådsmøter kan unntas offentligheten. Endringen gjelder kommuner og fylker som har parlamentarisk styresett, blant dem Hedmark fylkeskommune. Konsekvensene er at ingen – verken innbyggerne eller mediene – får tilgang til eller innsikt i saker som er under utredning. Ikke før vedtaket er gjort.

Vi er både kritiske og overrasket. Over justiskomiteen, med leder Hadia Tajik (Ap) i spissen, og over stortingsflertallet som stemte for; Høyre, Ap, Frp og KrF. Hvordan skal folk få vite hvilke prosesser som ligger i forkant av et vedtak og hvem politikerne er påvirket av? Hvordan skal vi kunne etterprøve sakene eller ha tillit til at beslutninger som angår oss er forsvarlig behandlet og utredet?

Senterpartiet, SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne stemte mot dette tilbakeslaget for demokratiet. At folk blander seg inn, spør og mener noe på et tidlig stadium i den politiske prosessen er nettopp essensen av demokratiet. Derfor er det et uholdbart argument for hemmelighold at politikerne av bekvemmelighetshensyn skal «få jobbe i fred». Høyesterettsadvokat Pål Lorentzen kaller det «illojalt og et svik mot velgeren». For når makta trekker seg tilbake bak lukkede dører, svekkes lokaldemokratiet. Innsynet innskrenkes og folk fratas mulighet til å ytre seg for å påvirke saker som angår dem og stedet de bor. I Hedmark fylke kan viktige saker bli avgjort uten av velgerne eller mediene en gang vet at temaet er til behandling. Det smaker dårlig i et land som har holdt gjennomsiktighet i forvaltningen og innbyggernes deltakelse høyt.

Formålet med offentlighetsloven er å legge til rette for at den offentlige virksomheten er åpen, å styrke informasjons- og ytringsfriheten, demokratisk deltakelse, rettssikkerheten, tilliten til det offentlige og allmennhetens kontroll. Det nye vedtaket bryter med dette. Verre er det at Stortingsvedtaket også må være i strid med paragraf 100 i Grunnloven, der myndighetene pålegges å «legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale».

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke