15. sep
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
 
Nei til forbud mot tigging
HA mener et tiggeforbud ikke er det norske samfunn verdig.

Publisert: 05.feb.2015 09:23
Oppdatert: 05.feb.2015 09:33

Det har blitt flere tiggere her i landet. Mange flere. Etter at landene i den tidligere østblokken ble en del av det europeiske fellesskapet, har vi også fått nærkontakt med leveforholdene i disse landene. Vi fikk arbeidsinnvandrerne fra Polen, men tiggerne fulgte med på lasset. De oppleves til tider som plagsomme, så plagsomme at regjeringen vil innføre et nasjonalt tiggerforbud.

Det finnes ett godt argument for et slikt forbud. Det handler om å forhindre organisert kriminalitet. Det har etter hvert blitt avdekket at mye av tiggingen organiseres. Men vi trenger ikke en ny lov mot dette. Lov mot organisert kriminalitet har vi jo allerede.

Tiggeforbudet er en dårlig idé, fordi det gjør det til en forbrytelse å være fattig. I tillegg inneholder lovforslaget, som nå er ute på høring, en rekke merkelige forslag. Den som gir en tigger skyss, mat eller overnatting kan straffes, såframt det ikke foregår i regi av en veldedig organisasjon.

Hva slags folkeferd blir vi hvis ikke kan hjelpe fattige mennesker uten å risikere å bli straffet for det?

Tigging fører med seg en rekke ulemper i samfunnet. Søppel, tyverier og til tider truende oppførsel er noe mange opplever. Det er selvsagt ubehagelig, men neppe øverst på listen over de problemene kriminalitet fører med seg i Norge. Derfor bør vi avstå fra en lov mot tigging.

Å innføre et forbud mot å rekke en kopp fram til andre mennesker i håp om å få penger, er ikke vårt samfunn verdig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke