23. okt
 
NHO vil fjerne fedrekvoten
HA MENER 

Publisert: 23.sep.2014 04:00
Oppdatert: 23.sep.2014 09:11

Fødselspermisjonen er på nytt under angrep. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) gikk i Aftenposten i går ut med kravet om å redusere fødselspermisjonen med sju uker. NHO-direktør Kristin Skogen Lund skriver i et leserinnlegg at bakgrunnen for forslaget er regjeringens reduksjon av fedrekvoten. Den borgerlige regjeringen har allerede redusert fødselspermisjonens fedrekvote fra 14 til 10 uker. Nå kommer regjeringen med et nytt forslag som er på høring. Det innebærer at mødrene på enkelt vis kan overføre den gjenværende fedrekvoten til seg selv.

NHO har forsvart pappapermen, uten at regjeringspartiene Høyre og Frp har lyttet til det. NHO-direktør Skogen Lund argumenterer med at hver gang kvoten ble utvidet var det fordi faren skulle få egne uker med barnet, mens morens tilknytning til arbeidslivet skulle styrkes. NHO ser ikke lenger noen grunn til at vi skal ha en så raus fødselspermisjon, når den bare svekker kvinnenes posisjon i arbeidslivet.

Vi har sans for deler av argumentasjonen til Kristin Skogen Lund. Undersøkelser om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn har en tendens til å konkludere med at kvinner sakker akterut lønnsmessig når de får barn. Nå er vi slett ikke sikre på at det bare er fødselspermisjonen som bidrar til dette. I vel så stor grad handler det om at kvinner ofte setter barn og familie foran egne karrierevalg. Men det ville nok ikke vært grunnlag for å utvide fødselspermisjonen med 10 uker hvis den ikke skulle komme fedrene til gode.

NHO mener pengene i stedet kan brukes til full barnehagedekning for ettåringene. Det vil få flere kvinner ut i arbeidslivet. Vi er skeptiske til å sette disse to velferdsgodene opp mot hverandre. Fortsatt har de fedrene som måtte ønske det, muligheten til å benytte den reduserte fedrekvoten. Avvikles disse ukene er muligheten helt borte. Vi kan i stedet håpe at vi senere får en regjering som igjen vil prioritere fedrenes tid med barna.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke