22. okt
UNIVERSITETSDRØM: Dekan Morten Ørbeck ved avdeling for lærerutdanning og naturvitenskap og fylkesråd Aasa Gjestvang deler drømmen om et universitet i Innlandet.
 
Nytt håp om universitet
HA MENER Igjen er det dialog om samarbeid og fusjon mellom høgskolene i Hedmark og Oppland.

Publisert: 04.jan.2016 04:00
Oppdatert: 04.jan.2016 06:38

Mange tenkte nok at det var endelig slutt for drømmen om et innlandsuniversitet, da Gjøvik valgte å søke sammen med NTNU i Trondheim. Men tiden legger alle sår, heter det i ordtaket. Høgskolene har brukt tre år på å komme seg etter at fusjonsforhandlingene brøt sammen i 2012. Dessuten hjelper det nok at Høgskolen i Lillehammer har blitt instruert av departementet til å se seg om etter partnere, i tråd med kravet om mer robuste utdanningssteder.

Paradoksalt nok kan et se ut som det er en fordel at Høgskolen i Gjøvik denne gangen ikke tar del i samtalene. Det er færre hensyn å ta når bare to parter skal bli enige. Det faktum at både Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Hedmark hadde sykepleierutdanning, gjorde fusjonen vanskeligere. Lillehammer og Hedmark har færre studieretninger som konkurrerer med hverandre.

Fokus i samtalene bør likevel ikke være hva som er mindre problematisk enn forrige gang høgskolene forsøkte å fusjonere. Det store målet må være å få fram et universitet for hele Innlandet. De to fylkene har historisk sett ligget under landsgjennomsnittet når det gjelder høyere utdanning. Det har preget både befolkningsutviklingen og den økonomiske veksten. Vi ser nå at det utvikler seg spennende og framtidsrettede kompetansemiljøer i Hamar. Dette bør også forplante seg til utdanningssektoren.

Lillehammer og Hamar er de to naturlige tyngdepunktene for et innlandsuniversitet. For Hamar vil det dessuten være viktig å utnytte høgskolens geografiske plassering. En universitetsby med universitetet midt i sentrum er attraktivt i seg selv.

Kan ledelsen ved de to høgskolene og deres respektive styrer klare det de ikke har klart tidligere? Vi velger å innta en avventende holdning. Her må begge parter legge geografiske hensyn til side, og se helheten som det viktigste. Men klarer de dette vil det være en stor seier for Innlandet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke