22. okt
 
Organisert nettsvindel
HA MENER 

Publisert: 23.feb.2015 04:00
Oppdatert: 23.feb.2015 07:19

Det er i ferd med å bli et økende samfunnsproblem at mennesker lar seg svindle for store økonomiske verdier. Stadig flere hedmarkinger overfører frivillig store beløp til kriminelle i utlandet, som lever godt av organisert svindel. Flere enn hundre personer blir i løpet av et år kontaktet av sikkerhetsavdelingen ved Sparebanken Hedmark, og informert om at de er utsatt for svindel. Som Hamar Arbeiderblad kunne fortelle dreier det seg i enkelte tilfeller om flere millioner kroner.

Digitale kanaler har gitt kriminelle miljøer helt nye muligheter til å svindle godtroende personer. Nettdating er et voksende marked for kriminelle nettverk. Gjennom lengre tid opparbeides det et tillitsforhold til mennesker som gjerne er ensomme og på jakt etter kjærligheten. Så sterkt blir dette forholdet at den som svindles ofte nekter å tro at de er blitt lurt, når de kontaktes av banken.Norge har blitt et attraktivt marked for denne type svindel. Vi lever i et land hvor mange har mye penger, sammenlignet med andre deler av verden. Samtidig er vi et land hvor mange lever i utkantområder, hvor kontakten med andre mennesker kan være begrenset. En veg ut av ensomhet kan fort bli så forlokkende at man ikke forstår at man er utsatt for en svindler.Dessverre er det ingen grunn til å tro at advarslene virker. Antall saker er økende, og mørketallene store. Kanskje er det et tegn på at heller ikke vårt velstandssamfunn klarer å dekke alle behov.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke