20. aug
FINALISTENE: Emmanuel Macron og Marine Le Pen.
FOTO: A, Christophe Ena/Bob Edme, NTB Scanpix
 
Outsiderne i fransk finale
HA MENER 

Publisert: 24.apr.2017 20:29
Oppdatert: 24.apr.2017 20:39

Det franske presidentvalget 7. mai blir en politisk thriller som inneholder det meste. Det er klart etter at den første valgomgangen sendte Marine Le Pen fra Nasjonal Front og Emmanuel Macron med et helt nystartet politisk parti til finalen.

For det første er valget et kraftig signal til det etablerte politiske miljøet. Både sosialistpartiet og det konservative partiet er vraket av velgerne. Det er en klar beskjed fra velgerne om at de har mistet mye av troen på de tradisjonelle politiske partiene. Begge de to kandidatene som skal kjempe om presidenttittelen var ansett som outsidere i valgkampen.

Konfliktlinjene mellom de to gjør at dette blir et valg hvor det er politiske grunnverdier som settes opp mot hverandre. Macron er en politisk liberaler, sterk tilhenger av EU og NATO, for frihandel og positiv til innvandring. Mot ham står den svært høyreorienterte Marine Le Pen, som vil ta Frankrike ut av EU og NATO, stenge grensene og som leder et parti som er kjent for rasistiske holdninger og innvandringsmotstand.

Emmanuel Macron er klar favoritt, men det er ingen grunn til å undervurdere Le Pen. Innvandringsmotstanden er voksende, og terrorangrepene fra IS har kommet tett den siste tiden. «Vi er i krig», sa sittende president Holland etter angrepet hvor en politimann ble drept. Det er nettopp slike terroranslag som gir næring til høyreekstreme Le Pen. «Krigen» skaper frykt og gir IS ønsket oppmerksomhet og muligheten til å rekruttere nye jihadister. Slik oppstår også berettigelsen for et parti som Nasjonal Front.

Det franske valget gir grunn til bekymring. Vi ser et europeisk land i dyp krise, med stor innvandring, en feilslått integreringspolitikk og store økonomiske klasseforskjeller. Populismen som vi allerede har sett resultatet av i det amerikanske presidentvalget og Storbritannias «brexit» får gode kår. Den liberale grunnholdningen i Europa trengs mer enn noen gang. Det håper vi det franske folk også tenker, og sørger for at Marine Le Pen holdes utenfor presidentkontoret.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke