23. okt
 
Politiet og rovdyrdebatten
HA MENER Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum står støtt når han debatterer rovdyr med miljøvernorganisasjonene.

Publisert: 04.mar.2015 04:00
Oppdatert: 04.mar.2015 07:29

Saken mot de seks ulvejegerne i Elverum har igjen brakt rovdyrdebatten inn på den nasjonale debattarena. Mens de som vil øke ulvebestanden i liten grad forholder seg til hvilke konsekvenser dette har hatt for landbruket i rovdyrsonen, kan Vedum peke på at en hel næring som er utslettet.

Verre blir det når Sp-lederen skal komme med konkrete forslag til endring. Da preges han av at han er bundet av Stortingets rovdyrforlik. Derfor tar han heller ikke opp de forslagene som en del av hans partifeller i Hedmark Senterparti ønsker seg.

Det blir med det litt symbolske forslaget om å gi mulighet for å forsvare seg mot ulven med pepperspray. I stedet vender Vedum seg mot politiet. Han forventer en gjennomgang av ressursbruken etter razziaen mot jegermiljøene i Østerdalen. Han antyder at det har vært brukt for sterke virkemidler når mange er kastet på glattcelle og mafiaparagrafen er tatt i bruk.

Var det nødvendig med 70 tjenestemenn for å gå inn i disse miljøene? Vi tror det er klokt at politikerne husker at de er den lovgivende makt, mens politi og rettsvesen er den utøvende.

Riksadvokaten har gitt politiet ordre om å prioritere denne type miljøkriminalitet, og politiet har fått domstolens godkjennelse for å ta i bruk mafiaparagrafen og dermed anvende telefonavlytting. Partilederne på Stortinget bør etter vårt syn være tilbakeholdne med å forlange at politiet skal avlegge rapport om ressursbruk og tilfredshet med antall domfelte etter gjennomført etterforsking i slike enkeltsaker.I 2015 skal rovdyrdebatten på nytt behandles i Stortinget.

Det er her Senterpartiet virkelig kan gjøre sine synspunkter gjeldende. Når Sp-lederen sår tvil om politiets metoder, ender han til dels som en alliert med de tiltalte jegerne.

Det er ikke sikkert det tjener den overordnede debatten om balansen mellom rovdyr og landbruk.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke