buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Politiets bruk av glattcelle
HA MENER LEDER

Publisert: 28.mai.2015 04:00
Oppdatert: 28.mai.2015 10:01

Norsk politi fortsetter å bryte reglene for bruk av glattcelle etter pågripelser. I fjor ble den norske staten dømt for brudd på menneskerettighetene for bruken av glattcelle. Bruk av glattcelle innebærer fullstendig isolasjon under kummerlige forhold. Politiet har ikke adgang til å holde noen på glattcelle lenger enn to døgn. Etter 48 timer må vedkommende overføres til ordinær varetekt. Norsk politi har likevel gjennom flere tiår brutt disse reglene.

Ifølge opplysninger Aftenposten har innhentet fortsetter imidlertid politiet sin lovstridige praksis. Aftenposten fortalte historien om en 18 år gammel litauisk butikktyv, som ble tatt for å stjele sportsutstyr for 4900 kroner. 18-åringen tilsto på stedet, men ble satt i isolasjon på glattcelle i tre døgn.

18-åringens forsvarer advokat Frode Sulland reagerer kraftig på bruken av glattcelle. Han mener at staten etter å ha blitt dømt i menneskerettighetsdomstolen er tvunget til å endre praksis. Sulland peker på at glattcellene på landets politistasjoner må bygges om til ordinære varetektsceller, slik at den ulovlige praksisen kan opphøre.

Vi er imidlertid ikke overbevist om at ledelsen i Justisdepartementet tar dommen alvorlig nok. Statssekretær Vidar Brein Karlsen sier til Aftenposten at han er enig med Sulland og Advokatforeningen i at «vi skal bestrebe oss på å følge 48-timersregelen for bruk av glattcelle». Det er vanskelig å tolke dette annerledes enn at å etterleve dommen i menneskerettighetsdomstolen ikke er noe mer enn et mål å strekke seg etter. Statssekretær Karlsen legger til at hans «prinsipielle tilnærming» er at myndighetene må kunne holde folk de mener er farlige, eller som det er overhengende fare for at begår nye lovbrudd, unna gaten.

Antakelig var det faren for nye tyverier som gjorde at den 18 år gamle butikktyven endte med tre døgn på glattcelle. Men det vitner ikke om at den norske varetektspraksisen blir endret over natten. Det er lettere å kritisere brudd på menneskerettighetene når det ikke er i Norge det skjer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat