buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
 
Profesjonelle lokalpolitikere
HA MENER 

0
Publisert: 16.apr.2015 04:00
Oppdatert: 16.apr.2015 07:08

Omfanget av den kommende kommunereformen er ikke klart, men tirsdag var det høring om saken i Stortinget. Sammenslåing vil føre til mange færre kommunestyrer, samtidig som anslagsvis 7.000 av dagens 11.000 lokalpolitikere blir overflødige og forsvinner. Professor Signy Vabo leder det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget og mener færre kommunestyreplasser vil resultere i en sunn konkurranse og mer kompetente lokalpolitikere.

Det reagerer Fagforbundet, SV og Sp sterkt på. De frykter for hele lokaldemokratiet og SVs Karin Andersen minner om at folkestyret skal være et representativt prosjekt, ikke en plass for en elite med spisse albuer. Men er det så enkelt? For det første ligger ingen automatikk i at færre kommunestyreplasser fører til at velgerne stemmer på de politikerne som har mest utdanning eller på andre måter kan sies å tilhøre en elite. Listekandidatene vil fortsatt først bli plukket ut av partienes organisasjon og det vil fortsatt være velgerne – folk flest, innbyggerne i kommunene – som stemmer på dem de tror på. Altså vil det fortsatt være fullt mulig for politikere med alle slags bakgrunner og former for kompetanse å bli valgt inn. Kunnskap om hva innbyggerne er opptatt av og trenger henger jo ikke nødvendigvis sammen med en eventuell utdanning. Samtidig vil mange kommuner, bygder og byer ha godt av en viss profesjonalisering av politikerne. Vi vil tro at lokaldemokratiet kan tjene på at dem som driver politikk både har tid og er dedikerte.

Mer bekymringsfullt er det at større kommuner kan gjøre det mindre interessant og spennende å engasjere seg lokalt. Hele lokal-begrepet utvannes når avstandene blir større og man må sette seg inn i problemstillinger som geografisk ligger langt unna der man selv er bosatt. I hvilken grad kan man påberope seg kjennskap til og kunnskap om velgere og steder eksempelvis åtte mil unna? I store kommuner vil et kommunestyre bestå av folk med høyst varierende tilknytning til og engasjement for de områdene de skal bestemme over. Der – sammen med større behov for geografisk representasjon fra hele kommunen – ligger en av reformens store utfordringer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat