23. okt
 
Psykisk helse som tema
HA MENER 

Publisert: 07.nov.2018 20:45
Oppdatert: 08.nov.2018 15:31

Barn lærer mye om hvordan de skal ta vare på kroppen og den fysiske helsen. Men hva vet de egentlig om sin psykiske helse? Det er et av spørsmålene NRK Super har stilt seg og andre. Flere og flere barn oppgir at de sliter psykisk. Rapporten «Psykisk flink», som Norges Røde Kors la fram ved skolestart i høst, viste at andelen barn og unge som har psykiske plager er høy, og at depresjon og angst er økende symptomer. Kommende uke gjør NRK-kanalene noe med saken.

Mandag, tirsdag og onsdag blir det nemlig temadager om barns psykiske helse. Det er blant annet laget to små dramaserier basert på historier fra unge voksne som slet med depresjon og angst som barn, og det blir produsert innhold som skal prege både TV, radio, nettspillere og sosiale medier disse dagene. Det er også gått ut oppfordring til alle landets skoler om å engasjere seg i temaet, blant annet med et eget undervisningsopplegg tilpasset 5.–7. trinn.

For skolene kan dette bli en fin innledning til det som skal bli en viktig del av hverdagen med de nye læreplanene fra høsten 2020. Livsmestring blir ett av tre tverrfaglige temaer som skal inn i skolen. Temaet skal belyse psykisk helse, mediebruk, forbruk og personlig økonomi, og elevene skal arbeide med verdivalg, betydningen av å finne meningen med livet, mellommenneskelige forhold, å sette grenser, respektere andres grenser og håndtere tanker, følelser og relasjoner.

– Da barns psykiske helse også er de voksnes ansvar, håper vi at lærere, barnehageansatte, helsesykepleiere, foreldre og andre voksne fokuserer på psykisk helse disse dagene, sier prosjektleder Beate Rendahl.

Dagens unge blir av mange betegnet som «generasjon prestasjon». De opplever mye høyere krav stilt til seg enn tidligere generasjoner. Dette framholdes som en av flere årsaker til at stadig flere unge sliter. Tiltak er nødvendig. Det er prisverdig at NRKs barnekanaler setter inn ressurser på dette problemet. Det er grunn til å anbefale flest mulig til å følge oppfordringen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke