22. okt
Carl I. Hagen.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Psykisk lidelse og sykmelding
HA MENER De som sykmeldes på grunn av depresjon og psykiske lidelser har fått gjennomgå den siste tida.

Publisert: 31.mar.2015 04:00
Oppdatert: 31.mar.2015 12:24

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen mener flere som er sykmeldt rett og slett burde ta seg sammen og gå på jobben. Det var vanlig på 1950-tallet da han var ung. Seniorforsker ved Frischsenteret, Simen Markussen har funnet ut at når sykmeldte blir innkalt til et dialogmøte med Nav, går mange å gå på jobb igjen. Brevet fungerer som et spark bak for de sykmeldte, hevder seniorforskeren. Forsker Camilla Løvvik hevdet nylig at personer som blir sykmeldt for psykiske plager bør være i jobb. Blir de hjemme «hviler de seg syke». Den beste måten å bli frisk på er å være i jobb.

Spark dem bak så de tar seg sammen! Det er beskjeden til en stor gruppe mennesker i vårt samfunn. La oss minne om at hver tredje nordmann opplever psykiske lidelser. Det rammer oss alle. Det er vel også slik at arbeidslivet er langt mer krevende i dag enn det var på 1950-tallet. Det er en fordel for debatten om psykiske lidelser og sykmeldinger om forskere og politikere er mindre generelle i sine oppfatninger av en så stor gruppe mennesker i samfunnet.

Heldigvis finnes det noen som bringer inn andre perspektiver. Næringslivslederen Anita Krohn Traaseths mor hadde psykiske lidelser. Traaseth viser til at moren også fikk beskjed om å ta seg sammen. Hun tok livet sitt. Traaseth sier til Dagens Næringsliv at man bør skille mellom manglende arbeidsvilje og depresjoner og psykiske problemer. Psykiske lidelser krever innsikt, og generalisering bidrar bare til unødig provosering.

Hvem i all verden vil stå utenfor arbeidslivet, spør Hilde C.S. Nordby i et debattinnlegg her i avisen. Det er et viktig spørsmål. Det er faktisk ikke slik at folk sykmelder seg for moro skyld. De aller fleste vil på jobb. Det er lange køer for å få profesjonell hjelp. Kanskje er dette viktigere å gjøre noe med dette, framfor å komme med generelle formaninger til en stor og svært sammensatt gruppe mennesker. Det er lett å glemme at hver enkelt sykmeldt har sin egen historie. Den vil vi gjerne skal bli hørt når det er oss som rammes.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke