23. okt
FOTO: NTB scanpix
 
Redningsvest kan redde liv
HA MENER Flere drukner som en følge av fritidsbåtulykker. 16 personer har så langt i år mistet livet som en følge av at de falt i sjøen på tur i båten.

Publisert: 13.jul.2017 18:09
Oppdatert: 13.jul.2017 19:39

 Til sammenligning var det 10 personer som mistet livet i båtulykker på samme tid i fjor. Det er også et høyere antall omkomne enn i 2015, 2014 og 2013. Den gode trenden etter at det ble innført påbud om redningsvester ombord ser ut til å være brutt, konstaterer avdelingsdirektør for kommunikasjon i Sjøfartsdirektoratet, Dag Inge Aarhus overfor NRK.

Dessverre kunne mange av dødsfallene vært unngått. 15 av 16 omkomne var menn. Hele 10 av dem var over 61 år. De har det til felles at de ikke brukte redningsvest. Dermed var de helt prisgitt egne krefter da ulykken var et faktum.

Hva er det med godt voksne menn som gjør at redningsvesten åpenbart ikke appellerer til dem? Føler de at de er nådd et punkt i livet hvor de mestrer det meste? Framstår redningsvesten som et symbol på at de ikke er båtvante? Ligger det et behov for å markere selvsikkerhet og maskulinitet når vesten blir liggende i båten, eller kanskje til og med hjemme?

Som det påpekes fra Sjøfartsdirektoratets side er en redningsvest en svært enkel livsforsikring. Dyr er den heller ikke. Vi håper derfor de dystre ulykkestallene hittil i år kan være et skremmeskudd for menn over 60. Redningsvest er ikke bare noe barn skal ha på seg når de setter seg i båten. Selv om vesten ikke er noen garanti, er den en god start på båtturen hvis man vil komme hjem i live.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke