buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Iransk regissør trosser filmforbud
HA MENER HA mener: Ytringsfriheten lar seg ikke kneble.

0
Publisert: 17.okt.2015 04:00
Oppdatert: 17.okt.2015 07:37

Det finnes en sjeldenhet i Hamar akkurat nå. En iransk film på kino. «Taxi Teheran» fungerer som et levende eksempel på den ytringsfriheten vi så gjerne diskuterer og debatterer, her i et av de landene der rettigheten står aller sterkest og av mange tas for gitt.

Den 55 år gamle iranske regissøren Jafar Panahi ble i 2010 arrestert, dømt til seks års husarrest og forbud mot å regissere eller skrive filmmanus i 20 år. Grunnen var at han støttet opposisjonen under det kontroversielle presidentvalget i Iran i 2009. Fengselsstraffen er ikke effektuert, og dommen hindrer ikke Panahi i å fortsette å lage samfunnskritisk kunst. Han finner modige måter å omgå forbudet. Derfor er den kinoaktuelle filmen, som vant Gullbjørnen under Filmfestivalen i Berlin i år, filmet på lavbudsjett. Regissøren kjører drosje i hovedstaden med et kamera montert i bilen. Gjennom samtalene med passasjerene får vi, ikke uten humor, innblikk i situasjonen i Iran, med undertrykkelse, sensur og kontroll.

HAs anmelder ga filmen terningkast fem. For kunst har et internasjonalt språk og kan lett nå ut over landegrenser. Panahi har da også vunnet både Gulløven i Venezia og juryprisen under Berlinalen for tidligere filmer, samt Sakharovprisen i 2012 for sin kamp for menneskerettigheter. Han er et levende bevis på at ytringer ikke lar seg stoppe, selv ikke av fengselsstraffer, og at kunst derfor bare blir viktigere jo mer den blir forsøkt hindret og kneblet. Den som trenger argumenter for ytringsfrihetens betydning, kan gå på kino i helga.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat