23. okt
 
Rovdyrdebatt også i KrF
HA MENER 

Publisert: 12.mai.2015 04:00
Oppdatert: 12.mai.2015 08:10

Også på landsmøtet til Kristelig Folkeparti ble ulvesaken og rovdyrsonen berørt. Fylkesleder i Hedmark KrF, Kjell Bjørseth tok opp spørsmålet om å redusere ulvebestanden. Bjørseth brukte imidlertid mye av sitt innlegg til å kritisere politiet for ressursbruken i forbindelse med at fem jegere nylig fikk fengselsdommer for ulovlig ulvejakt. Fylkesleder Bjørseth mener at det nå må komme en debatt om hvorvidt bruk av mafiaparagrafen og bruken av et stort antall politifolk var berettiget i denne saken.

Bjørseth er ikke den eneste politikeren som har valgt denne tilnærmingen til rovdyrdebatten. Vi forundrer oss over at erfarne politikere ikke selv forstår at det må gå et skarpt skille mellom påtalemyndighet og Stortinget som lovgiver. Bjørseth bidrar på denne måten til å undergrave politiet og domstolen, og legitimere faunakriminalitet i et område hvor ulovlig ulvejakt i enkelte miljøer nærmest har blitt betraktet som en livsstil.

Det positive med denne dommen er likevel at rovdyrproblematikken nå har vært reist fra talerstolen på landsmøtene til både KrF, Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. I alle partier etterlyses det nå en politikk som gjør det lettere å drive landbruk i rovdyrsonen i Hedmark. Vi imøteser de politiske resultatene av dette. Kanskje går det an å håpe at politikerne slutter å skyve ulverettssaken foran seg, og i stedet begynner å konsentrere seg om det de kan gjøre noe med. Det er som kjent å drive politikk.

Det er et politisk flertall på Stortinget som har skapt rovdyrsonen, og påført befolkningen i disse områdene utfordringer gjennom mange år. Nå skal rovdyrforliket opp til ny behandling. Hvis det nå viser seg at skadevirkningene i Hedmark har vært for store, er det nå muligheten er der til å gjøre noe. Det trengs gode politiske forslag som kan gi nytt grunnlag for beitenæringen i rovdyrsonene, eller eventuelt tilby økonomiske kompensasjonsordninger som kan skape grunnlag for annen økonomisk vekst. Politikerne bør konsentrere seg om dette, så kan politiet ta seg av faunakriminaliteten.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke