23. okt
FOTO: NTB scanpix
 
Røyk og snus blir uattraktivt
HA MENER 

Publisert: 05.jun.2017 18:37
Oppdatert: 05.jun.2017 18:42

12 prosent av alle nordmenn røyker daglig. Det er bare halvparten så mange som i 2007, og det blir færre hvert år. Tendensen har vært tydelig siden røykeloven kom i 2004, og det flere ganger siden er strammet inn på hvor det er tillatt å røyke. Alle vet at røyking er årsak til livsstilssykdommer, og trolig skyld i oppunder 800 dødsfall knyttet til hjertesykdommer i året. I takt med nedgangen i røykere, har det dermed også de siste fem årene vært en kraftig nedgang i antall hjerteinfarkt her i landet. Det viser at røykestopp har en svært viktig innvirkning på folkehelsa og dermed også er samfunnsøkonomisk gunstig.

Samtidig øker andelen av befolkningen som bruker snus, og er nå på 10 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. Mange som stumper sigaretten, begynner i stedet å snuse. Den største økningen i snusere er blant unge kvinner, fra 4 til 7 prosent de siste fem årene. Mens 13 prosent menn snuser.

Fra 1. juli får vi nye regler. Da blir det innført standardiserte, nøytrale røykpakker og snusbokser. De nye reguleringene, som man i disse dager kan se kampanje for i sosiale medier fra Helsetilsynet, innebærer at tobakkspakningene skal ha lik farge og utforming. Det er altså ikke lenger tillatt med bruk av produsentenes logoer, symboler, bilder eller andre former for designelementer. Merkenavnet skal skrives i én skrifttype, lik for alle. Innen ett år skal alle tobakksproduktene som selges i butikk i Norge følge denne standarden.

Formålet er å bidra til at barn og unge ikke fristes til å begynne med tobakk. Når emballasjen ikke får noen reklameeffekt – og pakningsinformasjonen om helsefarene fortsatt er synlig – vil varene bli mindre attraktive. Forskning og erfaring fra Australia gjør at Norge er det fjerde landet i verden som innfører denne ordningen for sigaretter og rulletobakk, og det første landet som gjør det samme for snus. Lovendringen har ikke utløst de helt store reaksjonene – sett bort fra protester fra produsenter som frykter inntektstap. Mest sannsynlig vil det gå som med røykeloven; etter kort tid vil vi lure på hvorfor regelverket ikke ble innført tidligere.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke