23. okt
FOTO: NTB Scanpix.
 
Sexkjøpsloven er vellykket
HA MENER De som sterkest har ønsket å avvikle sexkjøpsloven har fått en skikkelig kalddusj.

Publisert: 13.aug.2014 07:30
Oppdatert: 13.aug.2014 07:33

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har vært tydelige på at loven som ble innført i 2009 ikke virker etter sin hensikt. Så skråsikre har de vært, at de knapt har hatt tid til å vente på konklusjonene i den bestilte, uavhengige evalueringen utført av Vista Analyse. Men nå forligger den. Konklusjonene er overraskende tydelige.

Omfanget av prostitusjon i Norge er redusert med 20-25 prosent etter at loven ble innført. Det er færre bakmenn, færre prostituerte, det har blitt mindre attraktivt for menneskehandlere å operere i Norge, dessuten er det lavere aksept hos økonomisk velstående menn for å kjøpe sex. Da regjeringen Stoltenberg innførte sexkjøpsloven var formålet å redusere menneskehandelen, redusere antall prostituerte og endre holdningene til det å kjøpe sex. Legger vi rapporten til Vista Analyse til grunn har loven lykkes på alle punkter.

De borgerlige partiene har angrepet sexkjøpsloven, blant annet fordi den representerer et inngrep i individets personlige frihet. Dessuten har man argumentert med at kriminalisering av sexkundene bare fører til at prostitusjonen foregår mer i skjul. Dermed blir de prostituerte de egentlige ofrene for loven, mens politikerne kan smykke seg med å ha gjennomført en ny lov, som det har vært uttrykt. Vi kan nå konstatere at argumentene ikke holder. Sexkjøpsloven har fungert etter sin hensikt, og etter vårt syn er det nå ingen grunn til å endre den.

Vi kan vanskelig se at de borgerlige partiene av ideologiske grunner likevel vil forsøke å fjerne sexkjøpsloven. Det er vel og bra å kjempe for individets frihet på prinsipielt grunnlag. Men økt menneskehandel med kvinner og barn er ingen vinnersak, heller ikke for politiske liberalister. Slikt følger i kjølvannet av prostitusjon. Færre prostituerte og færre bakmenn er fakta det er vanskelig å argumentere mot. Derfor tror vi sexkjøpsloven blir stående.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke