22. okt
 
Sier nei til folkeavstemning
HA MENER 

Publisert: 30.des.2014 04:00
Oppdatert: 30.des.2014 08:55

Tidligere leder for Senterpartiet, Anne Enger sier nei til folkeavstemninger i forbindelse med den store kommunereformen. Det vil nok overraske mange. Anne Enger var i sin tid en sentral forgrunnsfigur for nei-siden, da det norske folk sa nei til EU-medlemskap ved folkeavstemningen i 1994. Partiet hennes er det mest markante politiske talerøret for distriktene.

Dagens leder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum har ikke lagt skjul på at han er mot kommunesammenslåinger. Bare flertall ved en folkeavstemning i kommunene kan rettferdiggjøre en endring av kommunegrensene.I et intervju i Klassekampen i går taler Anne Enger sitt parti midt imot. Hun minner om at Norge er et representativt demokrati, hvor folkeavstemninger ikke er bindende. Vi har lagt makten i Stortinget, mens folket stemmer ved valgene. Derfor vil folkeavstemninger i realiteten bare gi en pekepinn på hva velgerne mener.Vi tror det er fornuftig å holde fast ved en slik linje. Klassekampen publiserer samtidig en meningsmåling som viser at 64 prosent av velgerne synes folkeavstemninger skal avgjøre de nye kommunegrensene. Det norske kommunekartet vil aldri endre seg nevneverdig hvis folket skal få avgjøre. En av styrkene til det representative demokrati er at det ikke til enhver tid trenger folkets støtte. Modige politiske beslutninger tas ikke alltid med hele folket i ryggen, men blir først anerkjent i ettertid som klok, langsiktig tenkning.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke