23. okt
 
Sitter tungt på pengesekken
HA MENER 

0
Publisert: 04.jun.2015 04:00
Oppdatert: 09.jun.2015 06:40

Regjeringen legger ikke opp til noen ekstra pengebruk når det skal bygges dobbeltspor på dagens Intercity-strekninger. Derimot understreker samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sterkt i et svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) fra Hamar at kostnads- kontroll i Intercity-utbyggingen er viktig.

I sitt spørsmål viser Trettebergstuen til at Jernbaneverket i en rekke sammenhenger har lagt vekt på at de har fått pålegg fra departementet om ikke å øke de totale rammene for utbyggingen av IC-triangelet, og at hvis utbyggingen blir dyrere enn antatt ett sted, må kostnadene kuttes et annet sted. I svaret peker samferdselsministeren på tre sentrale verktøy jernbaneutbyggingen skal bygge på, hvorav økonomi er ett av dem. Det er en forutsetning at kostnadsanslaget på 100 milliarder fra konsekvensutredningen blir holdt, for som Solvik-Olsen skriver: «Det er store uløste oppgaver i jernbanesektoren» og «Kostnadsoverskridelser vil derfor kunne gå ut over muligheten til å realisere andre viktige prosjekter innenfor sektoren».

Svaret fra statsråden, der han for øvrig slår fast at utbyggingen av Ringeriksbanen som en fjerde Intercity-strekning, skal gå som en egen budsjettpost, og dermed ikke være med og konkurrere om de 100 milliardene for er avsatt til IC-utbygging, ble kjent samtidig som formannskapet i Hamar behandlet forslaget til planprogram for utbyggingen. Det er viktig å merke seg at dette vedtaket var enstemmig. Samtlige partier som er representert i formannskapet gikk dermed inn for å utrede alle de tre foreslåtte korridorene på like vilkår. Høyre, som har signalisert skepsis til vest-korridoren, stemte altså for å utrede denne korridoren. Det samme gjelder Arbeiderpartiet og midt-korridoren. Men det er kanskje grunn til å tro at enstemmigheten ikke vil overleve behandlingen i kommunestyret.

Og i bakgrunnen sitter altså samferdselsdepartementet tungt på pengesekken, og har ikke en eneste ekstra krone å gi til Hamar uten at håpefulle planleggere andre steder får svi for det.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke