23. okt
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 
Skattelister og dyneløfting
HA MENER En gang i året skjer det. Skattelistene er over oss.

Publisert: 27.okt.2017 06:41
Oppdatert: 27.okt.2017 06:57

 Mediene publiserer sine oversikter over hvem som har størst formue og hvem som tjener mest. Idrettsfolk, politikere, næringslivsledere, redaktører, TV-kjendiser og mange, mange andre får de nakne tallene utlevert til de som har lyst til å lese. Og det vil folk.

Få liker at alle andre ser hva de tjener eller betaler i skatt. Derfor er det noen som spør hvorfor det er nødvendig med det som oppleves som uthenging av privatpersoner. Er ikke lønn og skatt egentlig en privatsak? Av samme grunn kritiserer også mange mediene for å oppmuntre til kikkermentalitet og dyneløfting.

Det er en påstand vi tar avstand fra. Vi har forståelse for at mange synes det er ubehagelig å få inntektstall og formue offentliggjort. Men åpenhet om dette er faktisk viktig.

Skatt er selve bærebjelken i velferdssamfunnet vårt. Og i Norge er grunntanken at den som tjener minst skal betale minst til fellesskapet. Den som har mye skal yte mer. Men en slik tankegang forutsetter at vi har tillit til at reglene følges. En slik tillit krever at vi har innsyn. Skattelistene er viktige fordi de gir oss en årlig avsjekk på om dette faktisk stemmer. Det gir oss muligheten til selv å vurdere om skattesystemet virker rettferdig. Det gir oss viktig informasjon når politikerne velger å skjerpe reglene for nullskattytere.

Hvis milliardærer ikke betaler mer skatt enn en sykepleier vet vi at de har råd til skatteskjerpelser når statsbudsjettet kommer. Listene forteller oss også om for eksempel idrettsledere eller politikere har en lønn som overstiger det vi synes de fortjener. Kunnskap om dette gir mulighet til påvirkning når slike lønninger skal fastsettes. Derfor er offentliggjøring av skattelistene et bidrag til åpenhet.

Hva hver enkelt av oss betaler i skatt er det som til syvende og sist definerer rammene for de velferdsgodene vi synes er viktige å opprettholde. Til de som ønsker at inntekt og skatt er noe om skal holdes skjult må vi derfor si: Skatt er ingen privatsak.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke