23. okt
Espa skole er en av skolene som står i fare for å bli lagt ned. FOTO: Remi Laakso
 
Skoledebatten i Stange
HA MENER 

Publisert: 05.nov.2016 08:20
Oppdatert: 05.nov.2016 08:27

Det går mot en het skolevinter i Stange, etter at rådmannen tidligere denne uka sendte ut sitt høringsdokument om ny skolestruktur i kommunen. Høringsfristen er i februar, og i løpet av januar skal det holdes grendemøter der berørte lokalsamfunn skal få si sin mening. Det er i Romedal og Stange ungdomsskolekretser det foreslås strukturendringer, særlig i Romedal. Ottestad er unntatt i denne omgangen.

Det er spesielt tre grep rådmannen legger opp til i dokumentet. 1. Sammenslåing av de to ungdomsskolene, lagt til Stange. 2. Sammenslåing av Espa og Tangen skoler lagt til Tangen. 3. Sammenslåing av Breidablikk, Solvin og Åsbygda skoler lagt til dagens Romedal ungdomsskole. Et nesten identisk forslag ble lagt fram i et arbeidsnotat fra rådmannen foran budsjettbehandlingen høsten 2012, og det var debatten om dette notatet som førte til et vedtak om å utrede skolestrukturen.

Uten at det sies direkte i rådmannens høringsnotat, dreier dette seg mye om «problemet Romedal». Den årlige tilstandsrapporten for skolene i Stange har i mange år uttrykt bekymring over de store forskjellene i skoleresultater for de tre ungdomsskolekretsene. Romedal har sakket akterut. De årlige testene viser det. Venstres Erik Ringnes tok problemet opp i en interpellasjon i kommunestyret 29. april 2009, og viste til at ca. 60 prosent av elevene fra Stange og Ottestad søker studiespesialisering, mens tallet for Romedal er under 30. Dette kan absolutt ha noe med skolestrukturen å gjøre, ble det antydet da utredningsarbeidet startet. Skolene er små, noen ikke fulldelte, og dette kan ha innvirkning på muligheten for å skaffe gode pedagogiske ressurser. Søkerlistene til ledige stillinger i skolene er mange ganger lengre i Ottestad enn i Romedal.

Utredningen viser også at Stange har 6.000 m² mer skolelokaler enn en strengt tatt trenger. Dette er nok til å ta imot 450 flere elever. Tangen skole ble bygd ut for kort tid siden, med plass nok til å fylle opp med elevene fra Espa. Da legger i så fall Stange ned en av de nyeste skolene på Hedmarken. Den ble bygd for penger fra staten da Stenby skole ble liggende for nær den nye E6-en.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke