22. okt
UNGE STEMMER: Sigurd Arnekleiv Bækkelund (Hedmark SV) er blant vinnerne etter den siste ukas skolevalg. FOTO: Trond Lillebo
 
Skolevalget er en seier for SV
HA MENER 

Publisert: 06.sep.2017 17:37
Oppdatert: 06.sep.2017 17:48

Resultatene fra skolevalgene i Hedmark har vært oppløftende for de rødgrønne partiene. Både Rødt, SV og Senterpartiet går klart fram, mens Arbeiderpartiet holder stillingen. Høyre går litt tilbake. Men sammenlignet med skolevalget før forrige stortingsvalg i 2013 har Høyres oppslutning hos ungdommen falt kraftig.

I Hedmark ser vi at en av valgvinnerne i 2015, Miljøpartiet de Grønne (MDG) er nesten halvert. For to år siden opplevde MDG et brakvalg, og rykket inn i mange kommunestyrer. Ikke minst framsto de som et spennende og annerledes alternativ for mange unge velgere. På Hamar kom Miljøpartiet de Grønne inn med to representanter. I Oslo fikk det unge partiet byrådsmakt.

Skolevalgene sett i sammenheng med mange av meningsmålingene denne våren kan tyde på at MDG ikke har klart å innfri løftene. Unge, engasjerte mennesker er ofte utålmodige etter å oppnå politiske resultater som er målbare i hverdagen.

Skal vi dømme etter resultatene fra skolevalget er SV i ferd med å gjenerobre posisjonen som partiet som er opptatt av klimapolitikk. Dessuten har SV brukt valgkampen til å snakke mye om forskjellene i samfunnet, og fattigdom satt opp mot makt og rikdom. Det ser ut til å gi et løft hos unge velgere.

På motsatt fløy har Frp på landsbasis gjort sitt dårligste skolevalg siden 1989. Frp ble for en del år siden oppfattet som et opprørsparti for unge velgere. Nå må Siv Jensen stole på de middelaldrende og eldre velgerne.

Vi skal være forsiktige med bastante konklusjoner når det gjelder skolevalgets betydning for resultatet på valgdagen. Men den generelle tendensen har vært at de partiene som gjør det godt under skolevalget, også får gode resultater ved det virkelige valget. Unge velgere representerer dessuten framtidige politiske strømninger. Derfor er skolevalget spesielt godt nytt for SV-leder Audun Lysbakken.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke