23. okt
Aasa Gjestvang.
FOTO: Frank Brandsås
 
Smil og humør er ikke nok
HA MENER Les HAs leder om kommunesammenslåing.

Publisert: 04.mai.2016 04:00
Oppdatert: 04.mai.2016 08:49

Vi må få tilbake smilet og vårt gode humør, sa Sp-politiker Aasa Gjestvang, som en kommentar til den pågående debatten om kommunesammenslåing. Slik kan det også sies, når man overhodet ikke vil ta i de aspektene ved debatten som handler om kommunenes evne til å utvikle regionen i framtida. Godt humør og patriotisme er selvsagt en god ting, men alene endrer det ikke kommunekartet.

I dag forteller vi at Ringsaker legger problemstillingen død. Det er ikke uventet, slik debatten har utviklet seg. Ringsaker har selvsagt full rett til å innta et slikt standpunkt. Ingen kan hevde at Ringsaker ikke er stor nok til å innfri de kravene som settes til de kommunale tjenestene. Likevel er vi skuffet over hvordan kommunens politikere har stilt seg på sidelinjen i debatten om kommunenes framtidige rolle. Nei-konklusjonen var i realiteten klar før utredningen forelå og før fusjonsdiskusjonen hadde begynt.

Nå gjenstår muligheten for en sammenslåing mellom Stange og Hamar. Vi er enig med Stange-ordfører Nils A. Røhne (Ap) i at grensejusteringer ikke er noe godt alternativ. Det må handle om full sammenslåing eller ikke. Røhne er samtidig innforstått med at mange av de 8.000 innbyggerne i Ottestad føler en sterkere tilknytning til Hamar enn til Stange. Mens Stange har ubebygde områder, er Hamar inneklemt i forhold til økt tilflytting. Til sammen vil en slik kommune få over 50.000 innbyggere. Med felles arealplanlegging kan kommunen øke sin attraktivitet for tilflytting. Det er viktig i en region hvor mangel på vekst er en av de største utfordringene.

Det blir ingen debatt om sammenslåing hvis ingen politikere går i spissen. Vi har tidligere i prosessen savnet de kreftene som virkelig driver valgkamp for en fusjon. Derfor synes vi det er positivt at Høyre-toppene Kirsti Berge og Jane Meyer i henholdsvis Stange og Hamar nå tar til orde for å utrede denne muligheten. Så håper vi også Stange Arbeiderparti kjenner sin besøkelsestid og går inn i prosessen uten å ha tatt standpunkt på forhånd.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke