23. okt
MINNER: Minnemarkeringen på Utøya onsdag 22. juli, fire år etter terrorangrepet der 69 mennesker ble skutt og drept. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 
Sorgen som ikke blir borte
HA MENER Halvparten av foreldrene til de som mistet livet under terrorangrepet på Utøya er fortsatt sykmeldt.

Publisert: 23.jul.2015 04:00
Oppdatert: 23.jul.2015 06:53

Det gjør inntrykk når Aftenposten bringer et slikt faktum på sin førsteside på fireårsdagen for markeringen av terroren 22. juli. Seks av ti foreldre sliter med sorg av svært sterk intensitet, og to av tre har betydelige symptomer på posttraumatisk stresslidelse. Mens vi som nasjon har begynt å bevege oss videre fra terrorhandlingene, sitter noen igjen med en sorg som for enkelte innebærer at de aldri kommer tilbake i arbeid slik de var.

Gårsdagen var som ventet preget av minnemarkeringer over hele landet. AUF-leder Mani Hussaini kom med en viktig advarsel da han pekte på den framvoksende ekstremismen i Europa. Det generelle debattklimaet er for lengst er tilbake der det var før terroren rammet Norge. Derfor slutter vi oss til AUF-lederens grensedragning når han sier at hatefull og rasistisk retorikk brukes av dem som ikke ønsker seg et samfunn med plass til ulike mennesker.

Likevel tas det etter fire år til orde for at minnemarkeringene i årene som kommer skal tones noe ned i forhold til i dag. Det er i så fall en konsekvens av at vi begynner å legge terrorens grufullheter bak oss, og plassere denne dagen inn i vår nasjonale historie som en hendelse vi ikke skal glemme. John Magne Pedersen Tangen fra Hedmark AUF er et eksempel på at livet går videre, selv om minnene hans fra Utøya i 2011 ikke forsvinner. Da han i går besøkte gravene til de to ungdommene fra Hedmark som mistet livet på grunn av terrorhandlingene, forklarte han hvordan han hadde brukt mye tid og krefter på å komme tilbake. Nå styrer han igjen sitt eget liv, og ting går framover selv om minnene alltid vil være der.

Det er viktig å komme videre, samtidig som vi ikke skal glemme terroren og de politiske årsakene til at terroren fant sted. Vi skal imidlertid også ta med oss at for noen vil kanskje aldri sårene leges. De som mistet sine aller kjæreste sliter fortsatt med å finne en vei tilbake til livet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke